Dit jaar geen ijspiste in Kapellen. © evdw

Energiebesparing: geen ijspiste op Dorpsplein in Kapellen, zwembad blijft wel open

Om de torenhoge energiekosten de baas te blijven, komt er dit jaar geen ijspiste op het Dorpsplein in Kapellen. Alhoewel ook het zwembad een energievreter is, wordt daar minder bespaard, omdat het om een basisdienst gaat.

De prognoses van het Vlaamse Energiebedrijf (VEB), de gemeentelijke energieleverancier, zijn niet mals. De gemeente Kapellen moet voor energie dit jaar maar liefst 1,2 miljoen euro méér betalen dan de voorbije jaren. In 2023 houden de ramingen het zelfs op 1,5 à 1,6 miljoen euro extra. Die berekeningen maakte het VEB op basis van het verbruik doorheen de jaren in de diverse gebouwen en op andere locaties van het gemeentebestuur. 

Maatregelen nemen om de energiekosten onder controle te houden zijn daarom noodzakelijk. De meest in het oog springende beslissing is om tijdens de eindejaarsperiode geen ijspiste te plaatsen op het Dorpsplein. Er wordt bekeken of er alternatieven mogelijk zijn.

Luc Devriese (N-VA) is schepen van Energie en geeft toelichting: “De ijspiste zorgde de voorbije jaren voor plezier in het dorpscentrum. Beslissen om dit jaar de ijspiste niet aan te leggen was niet gemakkelijk. Maar in deze periode van energiecrisis moet je als gemeente een voorbeeld zijn. Het is niet opportuun om aan de ene kant een ijspiste te plaatsen en aan de andere kant bij de burgers aan te dringen om spaarzaam om te gaan met energie.”

Zwembad

Ook het zwembad is een energievreter. “Daar willen we niet snoeien. Het zwembad is voor ons een basisdienst. Het is een kerntaak van de gemeente en dus willen we de temperatuur van het water niet verlagen. In het zwembadcomplex gaan we wel de omgevingstemperatuur terugbrengen naar 19 graden en de douches zullen iets minder warm zijn. 19 graden wordt de algemene temperatuur in alle openbare gebouwen”, geeft schepen Luc Devriese nog mee.

Tijdens, maar ook na, de Nacht van de Duisternis op 8 oktober wordt de gevelverlichting gedoofd aan het Beukenhof, Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen, ’t Oud-Gemeentehuis, de Sint-Jacobus- en Sint-Jozefkerk. Er komt wel feestverlichting in de straten tijdens de eindejaarsperiode, maar het zal iets beperkter zijn dan de vorige jaren. De digitale infoschermen staan voortaan tussen 22 en 7u op zwart.

De gemeente bekijkt de komende periode waar en hoe er nog meer bespaard kan worden op verwarming, verlichting en andere energievreters. In de komende herfsteditie van het gemeentelijke infoblad #infokapellen vind je tips en tricks om zelf energie te sparen. (evdw)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio