Voor Dairana geen grote brokken, maar fijne stukjes. ©  Jan Van der Perre

Op bezoek bij de ringstaartmaki’s in de Zoo: “Voor de kleinapen snijden we de groenten julienne”

Bij de ringstaartmaki’s smult Dairana van zijn eten. Samen met Didy woont zij in het kleinapengebouw van de Zoo en daar wordt het voedsel doorgaans in hele kleine stukjes voorgeschoteld. Geregeld krijgen ze een deel van dat lekkers in spelletjesvorm, zodat ze er extra lang plezier van hebben.

Bieke Lathouwers

Als het warm is, maken de verzorgers al eens ijsjes voor de dieren, soms zetten ze er al eens een mixer in om de brij in en op takken te smeren of ze geven voedsel in spelletjesvorm. Zo hebben de Dairana en Didy er veel langer plezier van.

 Dairana probeert het eten uit de draaiende tonnetjes te krijgen. ©  Jan Van der Perre

Om te weten wat voor voedsel de twee schattigaards krijgen, moeten we vroeg opstaan. In de dierenkeuken gonst het al van de bedrijvigheid om 6u ’s ochtends. Wij passeren er op Disneydag, dus prijken op de playlist allemaal Disneynummers. Intussen snijden Yannick en Steven de groenten en het fruit voor de dieren.

Op het scherm staan de menu’s voor alle dieren van de Zoo. ©  Jan Van der Perre

“Allemaal vers”, prijzen ze hun waren aan. Ze kijken op een gigantisch scherm naar het menu per diersoort. Niet alleen staat er vermeld wat er die dag op het menu staat, ook hoe groot of hoe klein de stukjes moeten zijn. Voor de kleinapen worden de groenten in julienne gesneden. “Voor de nijlpaarden straks mag dat gerust een stuk grover zijn. Daar hebben we niet zo veel werk mee. Een kool in twee snijden, is al voldoende. Bovendien eten ze veel gras en riet, dat moeten wij niet klaarmaken”, lacht Yannick.

In een keuken voor een paar duizend eters passeert heel wat op een week. “Elke week verwerken we zo’n 2 tot 2,5 ton fruit en groenten. Vooral groenten, want in fruit zitten veel suikers en dat is niet goed voor de dieren.”

In de dierenkeuken wordt serieus wat werk verzet. ©  Jan Van der Perre

Toch staat er ook diepvries op het menu: voor de vleeseters worden in grote bakken diepgevroren kuikens en muizen binnengebracht. “Dat gaat ook om serieuze hoeveelheden. Zo’n zeventig kilo kuikens, tien kilo muizen en twintig kilo vis per week. Verder krijgen vogels nogal eens levende insecten en bij de reptielen staan er onder andere fruitvliegen op het menu.”

Yannick zet zich aan de bak voor de kleinapen en snijdt ijverig witloof, komkommer, wortels, tomaten, …. Alles wordt in dunne frietjes of zelfs in miniblokjes gesneden, want bijvoorbeeld de dwergzijdeaapjes en de goudkopleeuwaapje zijn bijzonder klein en dus worden ze door de dierenkeuken op hun wenken bediend. Met een groot hart voor kleine én grote dieren.

 ©  Jan Van der Perre

RINGSTAARTMAKI ID

  • Soort: halfaap
  • Leefgebied: Zuiden en zuidwesten van Madagaskar
  • Voedsel: vruchten, bloemen, bladeren, insecten
  • Gewicht: 2,2 kilogram
  • Ouderdom: 20 jaar in het wild, 30 jaar in dierentuinen
  • Status: bedreigd
  • Opvallend: De ringstaartmaki’s hebben veertien witte ringen op hun pluimstaart. De staart begint en eindigt altijd met een zwarte streep en kan tot meer dan zestig centimeter lang worden. Ze gebruiken hun staart voor verschillende functies, bij het lopen zetten ze hem recht omhoog als herkenningsmiddel, bij het springen dient hij om in evenwicht te blijven. Verder gebruiken de ringstaartjes hun staart soms als deken, als stinkend wapen in gevechten of om te communiceren.

MEER OVER Zoo Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio