Themabeeld. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen stijgt voor tweede week op rij, ook meer coronapatiënten in ziekenhuis

Regio -

Er zijn vorige week opnieuw iets meer nieuwe coronabesmettingen bijgekomen dan tijdens de week voordien. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano voor de Mechelse regio. In totaal legden 442 mensen een positieve test af. Ook het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, steeg vorige week.

Stijn Van de Sande

Uit de cijfers van Sciensano blijkt dat er in de periode van zaterdag 17 tot en met vrijdag 23 september 442 mensen positief testten op het coronavirus. Dat zijn er 32 meer dan tijdens de week voordien. Ten opzichte van de week daarvoor kwamen er net geen honderd besmettingen bij. Nadat het aantal officieel geregistreerde coronabesmettingen in de Mechelse regio wekenlang daalde, is dit de tweede toename op rij en het grootste aantal besmettingen sinds begin augustus.

In negen van de twaalf steden en gemeenten steeg het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen, al was het soms erg nipt. Zo telden Nijlen en Berlaar respectievelijk 26 en negen besmettingen. Dat is er telkens één meer dan tijdens de week voordien. In Duffel steeg het aantal dan weer van negentien naar 21. In Bornem is de toename groter: van achttien naar 29. Mechelen heeft in absolute cijfers dan weer het grootste aantal besmettingen. In de Dijlestad steeg het aantal besmettingen van 108 naar 129.

 ©  rr

Mechelen heeft ook de grootste incidentie. Omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over een periode van twee weken werden er 244 besmettingen vastgesteld. Dat is er één meer dan in Puurs-Sint-Amands en Sint-Katelijne-Waver. Ook Putte en Bonheiden telden meer dan tweehonderd besmettingen per 100.000 inwoners. Lier en Heist-op-den-Berg staan in de middenmoot met een incidentie van respectievelijk 193 en 188. Berlaar sluit de rij met 119 besmettingen.

Niet alleen het aantal besmettingen, maar ook het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt met een coronabesmetting steeg vorige week. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano lagen er op donderdag 22 september 104 coronapatiënten in een ziekenhuis in de provincie Antwerpen. Een week eerder waren dat er nog 97. Op 17 september daalde dat cijfers zelfs even tot 85. Het aantal patiënten op de dienst intensieve zorgen bleef gelijk op vijf. Er moeten twee mensen aan de beademing. Ook dat aantal bleef gelijk.

Vaccinatie op volle toeren

De herfstvaccinatie draait intussen op volle toeren. Al ruim 53.000 mensen kregen een nieuwe boosterprik. Bonheiden is de koploper. 3.233 mensen lieten er al een nieuw prikje zetten. Dat is goed voor een vaccinatiegraad van meer dan 21%. Putte volgt op de tweede plek met net geen 20% en in Heist-op-den-Berg werd 19% van het totale aantal inwoners al opnieuw gevaccineerd. In Mechelen is dat bijna 15%. Willebroek staat onderaan met een voorlopige vaccinatiegraad van zo’n 9,5%.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus