ANTWERPEN LIVE. Onze politiek journalist over eerste samenkomst gemeenteraad in vernieuwde stadhuis: “Het thuiskomen van de Antwerpse democratie”

Antwerpen -

Na ruim vier jaar aan renovaties in het stadhuis is het eindelijk zo ver: de gemeenteraad kan weer in het hartje van Antwerpen doorgaan. Onze politiek journalist Sacha Van Wiele volgt alles mee op de voet en blikt vooruit naar enkele belangrijke thema’s op de agenda, zoals het drugsbeleid in de stad en een tunnel onder de Scheldekaaien.

sodbBron: ATV

Voor veel raadsleden is het de eerste keer dat ze vergaderen in het stadhuis. “De laatste gemeenteraad van Antwerpen was in juni 2017. In de tussentijd waren er gemeenteraadsverkiezingen, dus voor vele raadsleden is het wel een belangrijk moment om in de gerenoveerde raadszaal, het Schoon Verdiep, plaats te nemen”, vertelt Sacha Van Wiele.

Naast het stadhuis een opfrisbeurt te geven, is er ook beslist om de opstelling in de gemeenteraad te wijzigen. “Voor de renovaties zaten de meerderheidspartijen tegenover elkaar. Toen besliste men dat om meer debat te krijgen in de gemeenteraad. Ze willen nu dat de raad het college moet bevragen, waardoor de opstelling is veranderd.”

LEES OOK. Antwerpse raadsleden hoorden noodkreet van parket en federale politie over strijd tegen drugscriminaliteit

De eerste gemeenteraad belooft ook meteen stevig te worden. Er staan namelijk een aantal boeiende en belangrijke thema’s op de planning, zoals het drugsbeleid in Antwerpen. “Vorige week was er al een themacommissie achter gesloten deuren. De federale politie en het gerecht kwamen toen met de burgemeester en lokale politie samen om toelichting te geven over de huidige stand van zaken. Want het was wel een hete zomer als het op drugs en aanslagen neerkomt. Vanavond zal het politieke debat gevoerd worden en zullen enkele gemeenteraadsleden willen weten hoe de burgemeester verdergaat.”

LEES OOK. DE WEEK VAN SACHA. Antwerpse democratie komt weer thuis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV