Tom haalde het in de finale in Utrecht van de Nederlandse Linde van Wingerden. © RR

Ex-stadsdichter is Nederlands kampioen poetry slam: “Voordeel gehaald uit mijn beperking”

Turnhout -

De nieuwe Nederlandse kampioen poetry slam, een kruising tussen poëzie en rap, is een Vlaming. Voormalig Turnhouts stadsdichter Tom Driesen mag naar het Europees en wereldkampioenschap.

Wouter Adriaensen

In 2016 won de Leuvense Carmien Michels het Nederlands en Europees kampioenschap poetry slam. Op het WK in Parijs haalde ze brons. Maar Tom is nog maar de tweede Vlaming in de twintigjarige geschiedenis van het NK die met goud naar huis gaat. “Ik kon het niet geloven toen ik van het podium van TivoliVredenburg in Utrecht kwam”, vertelt hij de dag nadien. “Was dit wel echt gebeurd?”

Ja, hoor. Tom slamde de concurrentie naar huis met zijn poetry. “Slam poetry is een wedstrijdvorm waarin je drie minuten krijgt om het publiek er van te overtuigen dat jij het leukste gedicht hebt gemaakt. Het gaat van poëtisch tot hiphop. Tijdens de finale namen we het in drie rondes tegen elkaar op. De jury had de helft van de stemmen, de andere helft werd bepaald door de applausmeter. Het publiek besliste dan wie de laatste ronde won.”

Kroket uit de muur

Die laatste ronde was een battle tussen de twee beste slammers. Tom versloeg de Nederlandse Linde van Wingerden. “Niet makkelijk want ze kwam heel scherp uit de hoek. Voor de eerste rondes kan je nog teksten voorbereiden maar in een battle ga je meer freestylen.” Tom maakte dankbaar gebruik van de vriendelijke rivaliteit tussen België en Nederland. “Hun enige vorm van cultuur is een kroket uit de muur, dat soort dingen. Gelukkig kunnen Nederlanders daar zelf wel mee lachen.”

Waarom Tom het uiteindelijk haalde? “Mijn groot voordeel is dat ik al veel ervaring heb. Ik ga al vijftien jaar mee, heb battlerapprojecten gedaan… Ik heb een visuele beperking waardoor ik veel van buiten moet leren. Deze zomervakantie heb ik heel veel gestudeerd. Zo kon ik tijdens de battles pikken uit veertig, vijftig blokjes tekst in mijn hoofd. De tegenstand was misschien minder voorbereid.”

1.000 euro

Als Vlaming deelnemen aan het Nederlands kampioenschap poetry slam is niet zo moeilijk. “Je moet je gewoon inschrijven. Dit jaar waren er voorrondes in Antwerpen. We stonden trouwens met twee Vlamingen in de finale met acht deelnemers. Naast de eeuwige roem heb ik ook een cheque van 1.000 euro gewonnen en mag ik enkele mooie optredens doen, waaronder tijdens het Europees en het wereldkampioenschap. Drie jaar geleden zou ik deelnemen aan het EK in Milaan maar daar stak de pandemie een stokje voor. Het zou leuk zijn als ik dankzij de poetry slam nu wel een mooie reis kon maken.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio