Laurens Sweeck vorige week in Kruibeke. Gisteren in Beringen reed hij niet. © BELGA

Laurens Sweeck weigert te crossen voor verminderd contract

Geen Laurens Sweeck aan de start gisteren van de Exact Cross in Beringen. De gewezen Belgische kampioen kon zich niet vinden in het in extremis met één derde verminderde contract. “Ik kom in de eerste plaats op voor mezelf”, aldus een in onderhandelaar Erwin Vervecken zwaar teleurgestelde Sweeck.

Leon Ceulemans, Lieven Verheyen

Laurens Sweeck debuteerde vorige week in Kruibeke voor zijn nieuwe ploeg Crelan-Fristads met een derde plaats achter het duo Vanthourenhout-Iserbyt. De Schriekenaar was klaar om gisteren in Beringen in de tweede manche van het Exact Cross regelmatigheidscriterium opnieuw de strijd aan te gaan met zijn gewezen ploeggenoten. Het wekte dan ook grote verbazing dat hij op de historische mijnsite niet mee aan de start stond.

“In tegenstelling tot andere wedstrijden kreeg ik pas enkele dagen ervoor door Erwin Vervecken van Golazo een contract voorgelegd. Dat was tot mijn grote verwondering dan nog met één derde van mijn normale prijs verminderd”, geeft Sweeck tekst en uitleg bij zijn onverwacht forfait. “Ik vond het ongehoord omdat dit zo onaangekondigd en bij afwezigheid van mijn manager Jef Van den Bosch, die momenteel in Australië is, onder mijn neus werd geschoven. En dat met als argument dat ik vorig jaar een minder goed seizoen kende. Dat het parcours in Beringen niet in mijn kaart zou spelen, heeft niks met mijn beslissing te maken. Ik eindigde er twaalf maanden geleden overigens op de vierde plaats. Ik wil hiermee gewoon voor mezelf opkomen.”

Over zijn contract voor de volgende Exact Cross, komende zaterdag in Meulebeke, hoeft Sweeck zich geen zorgen te maken. “Dat ligt al langer vast. Zoals dat eigenlijk hoort te zijn”, aldus de kopman van Crelan-Fristads, die gisterennamiddag met een stevige trainingstocht de frustratie van zich af fietste.

Erwin Vervecken:“Correct voorstel”

“Het klopt dat wij er met Laurens Sweeck financieel niet zijn uitgekomen”, zegt Erwin Vervecken, die de contacten legt met de renners. “Laurens was vorig seizoen niet top. Daarmee rekening houdende denk ik te mogen stellen dat we een correct voorstel hebben overgemaakt. Voor hem was dat dus niet voldoende. Ik moet ervoor zorgen dat ons budget in orde blijft. Wat Laurens vroeg, kan je krijgen als je minstens tien podiumplaatsen op je conto hebt staan. Vorig seizoen was dat aantal voor Sweeck met slechts drie podiumplaatsen verre van behaald. Dat het parcours in Beringen niet echt op zijn maat was geschreven, zal bij zijn afwezigheid ook hebben meegespeeld. Dat is echter niet mijn zaak. Ik moet voor mezelf in de spiegel kunnen kijken en ook in dit geval kan ik dat zeker doen.”

Vastgoed

Jobs in de regio