Voortaan vind je hondje Tist terug aan de kerk van Wiekevorst. © RR

‘Honneke van Wiekeveust’ heet Tist en vat permanent post aan kerk

Wiekevorst -

Tijdens het tweede Dorpsfeest in Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) is zaterdag Tist, het honneke van Wiekeveust onthuld. Het nieuwe monument vereeuwigt de lokale spreuk Hedde deust, goa noa Wiekeveust. Doa is een honneke da pist in a monneke. Studente Berlinda Vervloet van de Heistse academie leverde het winnende ontwerp.

Kristof Van Rompaey

Met een jaar uitstel door corona streek het Dorpsfeest Wiekevorst zaterdag voor de tweede keer neer in het centrum van de Heistse deelgemeente. Het zwaartepunt was opnieuw een verenigingsmarkt waar lokale verenigingen zich aan elkaar en aan bezoekers konden tonen. In primeur werd er ook het nieuwe dorpsmonument van hondje Tist onthuld.

 © RR

De Heistse academie Beeld, in het bijzonder het atelier beeldhouwen en ruimtelijke kunst, leverde ideeën aan voor het project. De inwoners van Wiekevorst mochten vorig jaar al beslissen over het winnende ontwerp. Ze kroonden het werk van Berlinda Vervloet tot winnaar. De voorbije maanden werd haar idee op grotere schaal uitgevoerd.

Drempelloos dorp

Tist, het honneke van Wiekeveust vind je voortaan aan de Sint-Jan Baptistkerk. Zijn naam is niet lukraak gekozen: in het verleden kregen Wiekevorstse zonen vaak Jan-Baptist als doopnaam, als verwijzing naar de Wiekevorstse patroonheilige Sint-Jan Baptist. Tist werd dan meestal hun roepnaam.

Kunstenares Berlinda Vervloet (achteraan, met hoed) helpt met de onthulling van hondje Tist. © RR

De onthulling van het kunstwerk is het sluitstuk van de drempelloze herinrichting van Wiekevorst-centrum. Ondanks een regenachtige zaterdag zijn de initiatiefnemers van het Dorpsfeest vrij positief. “Het weer zat tegen, maar er was toch nog wel wat belangstelling, ook voor de onthulling van het hondje”, zegt medeorganisator Jef Vankerckhoven. (kvro)

LEES OOK. Wiekevorstse legende over ‘honneke da pist in a monneke’ krijgt monument aan kerk

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio