Alle 135 hoogbejaarde bewoners Schuttershof in Schoten geëvacueerd: “Assistentiewoningen niet meer veilig na brand”

Schoten -

In het centrum van Schoten is zondagmiddag een tweede ontruiming gestart van Het Schuttershof, een groot gemeentelijk complex van 110 assistentiewoningen. In totaal moeten 135 hoogbejaarde bewoners voor onbepaalde tijd onderdak krijgen bij familieleden of in woonzorgcentra van de stad Antwerpen. Dat omdat een verblijf in hun vertrouwde serviceflat niet meer veilig blijkt na de nochtans kleine en snel bedwongen brand van zaterdagnacht.

Jan Auman

De grootscheepse evacuatie volgde in de nasleep van de brand die in de nacht van zaterdag op zondag was ontstaan in de garage van Het Schuttershof. Ook toen al werden 67 bewoners urenlang en uit voorzorg opgevangen in het nabijgelegen dienstencentrum. Slechts twee bewoners geraakten lichtgewond bij die operatie.

 ©  JAA

“De oorzaak van de brand was accidenteel”, zegt parketwoordvoerster Stéphanie Chomé. “Het ging om een kortsluiting in een scootmobiel.” De brandweer was er snel bij en de vlammen geraakten snel gedoofd.

Ogenschijnlijk liep het complex van vier aparte gebouwen met assistentiewoningen, dat het lokaal bestuur in 2009 in gebruik nam, alleen wat rookschade op. ’s Ochtends rond zeven uur mocht iedereen aanvankelijk dan ook gewoon terug naar de vertrouwde flat keren om slaap in te halen en wat te bekomen.

Burgemeester Maarten De Veuster coördineerde de evacuatie van Het Schuttershof. “We danken de stad om twee woonzorgcentra in te schakelen voor de opvang van onze hoogbejaarde bewoners.” © JAA

Branddetectiesysteem werkt niet meer

Maar zondagnamiddag is bij nadere inspectie gebleken dat de elektrische installaties, het branddetectiesysteem en heel wat communicatielijnen die onder meer de noodoproepsystemen van de bewoners aansturen, niet meer betrouwbaar functioneren of zijn uitgevallen als gevolg van de brand.

 © BFM

“Omdat de veiligheid van de bewoners niet meer gegarandeerd is, heb ik aanvankelijk besloten om twee van de vier blokken meteen te ontruimen. Een uur later al bleek na nieuw onderzoek het noodzakelijk om ook de twee andere blokken of alle 110 woningen te ontruimen. Er wonen alles samen zo’n 135 tachtigplussers”, aldus burgemeester Maarten De Veuster (N-VA), die spreekt van de grootste evacuatieoperatie in zijn gemeente uit de recente geschiedenis.

Civiele bescherming

De Veuster had zaterdagnacht al het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Een fase die zondagavond nog altijd van kracht was. Bij de evacuatie kwamen naast het Rode Kruis en de brandweer - die uitgerekend zondag haar opendeurdag organiseerde - ook tientallen opgevorderde personeelsleden assisteren net als de civiele bescherming van Brasschaat.

 ©  BFM

“De hoogbejaarde bewoners worden zo veel mogelijk opgevangen bij naaste familieleden of in woonzorgcentra in de omgeving. Ze hebben daarbij zelf de keuze”, aldus de burgemeester. “Zorgbedrijf Antwerpen heeft gelukkig kamers aangeboden in haar woonzorgcentra Sint-Bartholomeus (Merksem) en Sint-Maria (Berchem). Ook daar kunnen bewoners van ons Schuttershof terecht. We hebben jammer genoeg geen zicht op de duurtijd van de onbeschikbaarheid van onze assistentiewoningen. Dat kan dagen, mogelijk weken duren. Bewoners en familieleden kunnen terecht op een informatienummer.”

LEES OOK. Kinderen vangen hoogbejaarde ouders thuis op na brand in assistentiewoningen: “Vader kan het allemaal niet zo goed vatten”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio