©  Jan Van der Perre

Er zit weer leven in het museum op ’t Zuid: gerenoveerd KMSKA overspoeld door 25.000 bezoekers tijdens openingsweekend

Antwerpen -

Een openingsweekend met 15.000 bezoekers in het museum, en minstens evenveel bij de festiviteiten buiten: “Dat kan je niet anders dan een succes noemen”, zegt Luk Lemmens, voorzitter van het KMSKA. In de herfst van 2023 pakt het museum uit met een grootse expo rond karakterkoppen, het jaar daarna is Ensor aan zet.

Ilse Dewever, Frank Heirman, Laurens Van Aert

Met een kwartier vertraging door de regen is het KMSKA, na een renovatie van elf jaar, zaterdag heropend. Met trompetten en acrobaten, en champagne voor iedereen. Ondanks het miezerige weer kwamen tijdens de eerste openingsdag toch best wel wat mensen proeven van de gratis activiteiten van Het Schoonste Openingsfeest met als kolkend hoogtepunt een druk bijgewoond optreden van 2manydeejays. Een mild herfstzonnetje en een optreden van kinderen uit vier basisscholen uit de buurt bracht zondag dan weer vooral families samen tussen de bomen aan de Leopold de Waelplaats.

Rode en blauwe rookpluimen, de kleuren uit de tot symboolwerk uitgeroepen Madonna van Fouquet, begeleidden zaterdagochtend de opening van het KMSKA.  ©  Jan Van der Perre

In het museum viel onder de bezoekers vooral veel verwondering en bewondering te zien en te horen. “Een kniesoor die dit niet mooi vindt”, stelt Elma Dalhuijsen-Nuis, beter bekend als Tante Kaat. “Ik heb een Museumpas, dus kan ik rustig mijn tijd nemen om vaker terug te keren en iedere zaal grondig te ontdekken.”

Nieuwe ingang

Wie het KMSKA vóór 2011 nog bezocht, staat ervan te kijken dat je het museum niet langer betreedt langs de majestueuze trap vooraan, maar via het gelijkvloers links aan de voorgevel. Vanuit het nieuwe onthaal bereik je de museumzalen via een vrij nauwe wenteltrap. Bij extreme drukte, zoals afgelopen weekend, zorgt dat voor oponthoud. Zeker omdat bezoekers die het museum willen verlaten langs dezelfde trap weer naar beneden moeten. Op termijn zouden de majestueuze deuren vooraan worden opengezet om zo het museum uit te wandelen, maar wie zijn jas of tas in de vestiaire achterliet, moet toch nog naar beneden.

Eens beland op de eerste verdieping staat de bezoeker voor keuzestress: wandelt hij de brede marmeren trap op richting oude kunst, of loopt hij rechtdoor de witte museumzalen van de modernen tegemoet? Het gros van de bezoekers wilde afgelopen weekend eerst het klassieke gedeelte verkennen, wat in sommige zalen een toeloop opleverde, zoals we die kennen van blockbusterexpo’s of toeristische trekpleisters als het Louvre. Publieksingrepen, zoals een zaal met VR-bril of het kinderparcours met uitvergrote objecten, werden door het publiek fel gesmaakt. Als er al kritiek kwam, gold die vooral voor het nieuwe museumgedeelte.

Fier ouders en grootouders halen de camera boven tijdens een optreden van vier buurtscholen zondag tijdens Het Schoonste Openingsfestival. ©  Jan Van der Perre

“Kunst zonder context is niet altijd slecht, maar hier heb ik het gevoel dat de werken aan schoonheid verliezen door het gebrek eraan. Het is veel bij elkaar, en dus redelijk overweldigend”, klinkt het bij de jonge bezoekers Diete en Jeandre. En nog: “Een white cube kan cool zijn, maar dit is wel heel erg wit.” Al moet je dat laatste ook met een korrel zout nemen. Na een drukke eerste museumdag zat de glanzende witte museumvloer vol zwarte vegen, maar die bleken zondagochtend alweer ‘weggegomd’. Misschien had de poetsploeg raad gevraagd aan Tante Kaat?

Instagramparadijs

Al na één weekend blijkt ook dat niet alleen kunstkenners voor het nieuwe KMSKA gewonnen zijn. Bij fans van mooie plaatjes staat dit museum vast al als hotspot aangestipt. Voor het kleurrijke Instapkunstwerk van Boy & Erik Stappaerts stonden mensen in de rij. Ook de verlichte Stairway To Heaven’ in het moderne gedeelte biedt een verrassend perspectief voor de lens, net als de symmetrie van de deuren in de oude zalen. De KMSKA-hashtag was dit weekend op Instagram prominent aanwezig.

Véél bezoekers tijdens het openingsweekend in het KMSKA. ©  Jan Van der Perre

“In het museum zelf waren er dit weekend 15.000 bezoekers, en de dagen ervoor nog eens 10.000 testbezoekers. Zo’n 25.000 bezoekers op één week, dan kan je toch van een succes spreken”, stelt Luk Lemmens, voorzitter van de raad van bestuur.

KMSKA-directrice Carmen Willems geeft nog mee dat dit najaar tijdens de nocturnes op donderdag ingezet wordt op een programmatie voor jongeren. “De eerste grote tijdelijke expo in het najaar van 2023 zal gewijd worden aan tronies, zeg maar karakterkoppen van Rubens en z’n collega’s. In 2024 komt er in het KMSKA een grootse expo naar aanleiding van het 75-jarig overlijden van James Ensor.” Het Antwerpse museum bezit dan ook de grootste Ensorcollectie ter wereld.

KMSKA-directrice Carmen Willems poseert zelf aan de druk gefotografeerde Stairway To Heaven.  ©  Boumediene Belbachir

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio