© ATV

Badend in de zon lokt Lange Wapper massa toeschouwers naar Wilrijkse Geitestoet

Wilrijk -

Ze hebben er geen vijf, maar zeven jaar moeten op wachten maar zondag was het eindelijk zo ver: de achtste editie van de Geitestoet trok onder ruime belangstelling door het Wilrijkse centrum. De weergoden waren de Wilrijkenaren voor hun lokale hoogdag goed gezind. Badend in de zon nam Lange Wapper de toeschouwers mee op een reis door de geschiedenis van het ‘geitendorp’.

Een schatting van de opkomst is moeilijk te maken, maar de straten langs het parcours en de tribunes op de Bist waren goed gevuld met vele duizenden mensen. “Ondanks de ‘Netflixisering’ van de maatschappij; zijn wij er toch in geslaagd de massa naar Wilrijk te halen”, glunderde de regisseur achteraf.

Nadat de belleman en de stadstrommelaars van Antwerpen de komst van de stoet hadden aangekondigd, verwelkomde een vrolijk ‘geitjesorkest’ de toeschouwers. Anders dan andere jaren (traditioneel als slot van de stoet, red) kwam vervolgens volkslegende Lange Wapper met aan zijn voeten enkele geiten als eerste aangereden.

Lange Wapper met enkele geiten aan zijn voeten. © JHS

In zijn zog volgden verschillende praalwagens rond thema’s als horeca en cultuur vroeger en nu en choreografische groepen zoals defensie doorheen de tijd. Van Romeinse legionairs over napoleontische troepen met heus musketgebulder tot militairen van nu. Steltenlopers, klassiek maar altijd goed voor heel wat verwondering en applaus, waren ook van de partij.

Een Romeins legioen. © JHS

Elk jaar probeert het organisatiecomité ook enkele nieuwigheden in de parade te steken, zoals nu met de gloednieuwe praalwagen van de legendarische tram 5 tussen Wilrijk en de Groenplaats waarop Gazet van Antwerpen als trouwe sponsor een vermelding kreeg. De bloemenwagen van Corsogroep Mechelen vormde een mooi sluitstuk met een knipoog naar het uitstel door de twee coronajaren: ‘Geitestoet 2020’, ‘allee 2022’ met de afbeelding van een mondmasker in de bloemen verwerkt.

De replica van de legendarische tram 5 gevuld met paters en nonnen. © JHS

De zussen Machteld en Sonja Van Hoof genieten van het spektakel. © JHS

De zussen Machteld en Sonja Van Hoof stonden langs het parcours te genieten van het spektakel. Ze wonen nu respectievelijk in Mortsel en Edegem, maar zijn afkomstig van Wilrijk waar ze lange tijd op de Jules Moretuslei woonden. “Als Wilrijkenaars maakt dit ons trots”, glunderen ze. “We hebben er enorm naar uitgekeken, zeker omdat het nu geen vijf, maar al zeven jaar geleden was. We hebben er lang moeten op wachten. Gelukkig is het nu binnen drie jaar al terug, dan zijn we hier weer”, verzekeren ze.

Greet, Vincent en hun kinderen Sophia en Leon. © JHS

Ook het gezin van Dyck uit Berchem genoot van het spektakel. “Voor mij was het de eerste keer, maar mijn man kwam hier als kind bij zijn grootmoeder ook al altijd naar toe”, vertelt Greet. Ook dochtertje Sophia (5) en Leon (6) vonden het leuk. “Jommeke was het leukste”, zeggen ze. “Die kennen we uit de strips.” De stripfiguur die is vereeuwigd op een muur aan de expressweg R11 mocht met zijn vriendjes uiteraard niet in de stoet ontbreken.

Lange Wapper reikt tot aan de balkons. © JHS

Na de stoet brachten Koninklijke Harmonie Sint-Bavo en Koor A La Minute nog het Wapper-lied ten gehore dat speciaal voor deze gelegeheid werd gecomponeerd: “Met wat jaartjes vertraging is hij hier beland, die corona-affaire was wreed ambetant. Hoestende geiten zaten in quarantaine. Hij kreeg er verdriet van en ook veel migraine. Wapper! Wapper! Ja Wapper, o Lange Wapper. Je was zo lang weg werd hard gemist, ‘t is nu tijd voor plezier, drink met ons een trappist”, klonk het uit volle borst.

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners