Na brand in gebouw Schotense assistentiewoningen: 120 hoogbejaarden worden opnieuw geëvacueerd, dit keer voor langere tijd

Schoten -

In het centrum van Schoten is een grootscheepse ontruiming aan de gang van Het Schuttershof, een groot complex van 110 assistentiewoningen. In totaal 120 bewoners moeten voor minstens enkele dagen onderdak krijgen bij familieleden omdat een verblijf in de vertrouwde serviceflat niet meer veilig is. Onder meer de Civiele Bescherming is ter plaatse om de grootste evacuatie in Schoten sinds de Tweede Wereldoorlog mee in goede banen te leiden.

Jan Auman

LEES OOK. Brand in ondergrondse garage Schotense assistentiewoningen, 67 bewoners geëvacueerd

De evacuatie volgt in de nasleep van de brand die vorige nacht ontstond in de garage van Het Schuttershof. Ook toen al werden alle bewoners urenlang uit voorzorg opgevangen in het nabijgelegen dienstencentrum. Slechts twee bewoners werden lichtgewond bij die operatie.

De brand veroorzaakte voorts ogenschijnlijk alleen rookschade. Deze ochtend om zeven uur, na reiniging van de gebouwen, mocht iedereen terug naar de vertrouwde flat. Maar deze namiddag is bij nadere inspectie dan gebleken dat de elektrische installaties, het branddetectiesysteem en heel wat communicatielijnen die onder meer de noodoproepsystemen van de bewoners aansturen niet meer betrouwbaar functioneren of zijn uitgevallen.

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) heeft de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd en coördineert de evacuatie. © JAA

“Omdat de veiligheid van de bewoners niet meer gegarandeerd is, heb ik aanvankelijk besloten om twee van de vier blokken te ontruimen. Enkele uren later kwam de melding van specialisten dat het noodzakelijk is om ook de twee andere blokken of alle 110 woningen te ontruimen”, aldus burgemeester Maarten De Veuster (N-VA).

Die kondigde vorige nacht al het gemeentelijk rampenplan af. Een fase die nog altijd van kracht is. Bij de evacuatie die nu aan de gang is - de grootste in de recente Schotense geschiedenis - komt ook de Civiele Bescherming assisteren.

“De hoogbejaarde bewoners worden zoveel mogelijk opgevangen bij naaste familieleden. Zorgbedrijf Antwerpen heeft gelukkig ook kamers aangeboden in haar woonzorgcentra Sint-Bartholomeus (Merksem) en Sint-Maria (Berchem). We hebben jammer genoeg geen zicht op de duurtijd van de onbeschikbaarheid van de assistentiewoningen.”De meeste hoogbejaarde bewoners, zoals deze Ludvina De Smedt (88), worden afgehaald door zonen of dochters om tijdelijk bij hen te verblijven. © JAA

 © JAA

 © JAA

Aangeboden door onze partners