Rudy vertelde het verhaal van het Groentenhof. © Guy Delforge

Showbizz Bart vult Mandenmakersplein met verhalen en muziek

Branst -

Het Mandenmakersplein in Branst (Bornem) werd zondagnamiddag ingepalmd door Blokbusters. Voor de uitzending begon, werd nog een lunch aangeboden aan de Sociale Duurzame Helden. Showbizz Bart en actrice Evelien Van Hamme maakten er een namiddag vol verhalen en muziek van.

Guy Delforge

Blokbusters is de opvolger van Radio Gaga. De mobiele studio wordt bemand door Showbizz Bart en een gastpresentatrice. Dat was deze keer actrice Evelien Van Hamme. Drie seizoenen lang ontroerde het één-programma Radio Gaga kijkers met intieme, eerlijke gesprekken. Nu gebeurde dat live op het Mandenmakersplein. Wie het liever beleefde vanuit het salon, kon luisteren naar Radio Rivierenland.

 © Guy Delforge

De presentatoren riepen een reeks Bornemnaars met een verhaal voor de micro. Zo mocht ook Rudy Croket zijn verhaal doen. Hij is zaakvoerder van het Groentenhof en teelt vooral prei en venkel. Hij vertelde over het familiebedrijf, maar ook over hoe het Groentenhof sociaal actief is. “Zo zetten we ook vluchtelingen aan het werk”, zegt hij. “De overheid bepaalt wie aan de slag kan en wij trekken zo mensen aan die minder kans op werk hebben. Veelal zijn het mensen die in hun thuisland ook actief waren in de landbouw. We hebben veel Afrikaanse werknemers: uit Senegal, Marokko, Burundi en Congo, bijvoorbeeld. We doen dit al twintig jaar en proberen een doorstroom te organiseren, zodat deze werknemers op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. Je krijgt van die mensen heel veel vriendschap terug.” Het Groentenhof is dit jaar een van de Sociale Duurzame Helden. “Dat komt omdat we projecten ondersteunen zoals Germaine 2.0”, zegt Croket. “We proberen daar elke week groenten te leveren om ter beschikking te stellen van mensen die het minder goed hebben.”

Zorgzame Buurten

Freya De Vriendt stelde de eerste resultaten van Branst Binnenstebuiten voor. © Guy Delforge

Freya De Vriendt, de gemeentelijke buurtregisseur van Bornem, presenteerde aan de Branstenaars de eerste resultaten van het project Branst Binnenstebuiten, dat kadert in Zorgzame Buurten. “We deden samen met de mensen van de Steiger een buurtenquête”, zegt ze. “Zij trokken door Branst om de enquête te houden onder de bewoners. En in juni hielden we een participatie-avond in het gemeenschapshuis. Daar sneden we enkele thema’s aan zoals buurtontmoeting en buurtbeleving. We gingen ook op zoek naar de sterktes en de verbeterpunten in Branst. Een van de eerste realisaties is de bank van De Steiger op het Mandenmakersplein. De bedoeling is dat we een slinger van banken doorheen Branst plaatsen, zodat mensen al wandelend van de ene bank naar de andere kunnen trekken en er zo meer ontmoetingsplekken komen.”

De bank van De Steiger is een eerste succes van Branst Binnenstebuiten. © Guy Delforge

“In een volgende stap proberen we buurtcomités en verenigingen bij elkaar te brengen om zo een netwerk te vormen waar ze van elkaar kunnen leren”, zegt De Vriendt. “Zo kan de ene van de andere bijvoorbeeld leren waar je op moet letten als je een buurtfeest organiseert. We werken twee jaar aan dit project Branst Binnenstebuiten, het is de bedoeling dat wat we hier leren we dan kunnen toepassen in de andere buurten in Bornem.”

Shari Van Goethem droeg haar eigen gedichten voor. © Guy Delforge

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio