Pieter zit bij de laatste vijftig in Homo Universalis, Bieke begint er vanavond aan op Ketnet: “Gelukkig kan ik goed tegen mijn verlies.” ©  Robin Fasseur

Zo vader, zo dochter: Pieter (41) en Bieke (10) uit Wuustwezel willen allebei ‘Homo Universalis’ worden

Wuustwezel -

Gaat Bieke De Beenhouwer (10) uit Wuustwezel haar papa achterna? Pieter (41) schaarde zich zaterdagavond bij de laatste vijftig deelnemers in Homo Universalis, het spelprogramma op Eén. De kinderversie start maandag op Ketnet, mét Bieke dus. “We hebben deze zomer heel wat ritjes naar de opnameset in Schelle gemaakt”, lachen de twee.

Tom Vets

Het opzet van de Ketnet-versie van Homo Universalis is haast identiek – wie overleeft het langst de meest uiteenlopende opdrachten? – alleen moeten de kinderen minder opdrachten uitvoeren. Het deelnemersveld is ook kleiner. “Bij de volwassenen begint het spel met honderd deelnemers, bij ons met maar 25”, legt Bieke De Beenhouwer uit. “Onze opdrachten waren ook meer op kindermaat. En de winnaar krijgt een beker.”

In de volwassen versie bestaat de hoofdprijs traditiegetrouw uit een jaar gratis reizen. “En reizen doen we graag. Met mijn vrouw heb ik ooit drie weken rondgetrokken in Japan. We zouden dat nu graag opnieuw doen met de kinderen. Maar dat is zo duur! Daarom hoop ik deze wedstrijd te winnen”, aldus papa Pieter.

 ©  Robin Fasseur

“De opnames vonden plaats in juli. Er was telkens een opnameblok van vier dagen voor de volwassenen, afgewisseld met twee dagen voor de kinderen”, vertelt Pieter. “Een heel stuk van juli hebben we aan die opnames moeten besteden. Gelukkig stond er die maand geen vakantie gepland. Voor de volwassenen waren er telkens een zestal opdrachten per dag, maar het ene spel ging al wat vlotter dan het andere.” Dus moest er in het gezin heel wat over en weer gereden worden naar de set in Schelle. “Gelukkig bleken die ritjes nog mee te vallen. In een half uur waren we ter plaatse. Maar ik weet dat kandidaten die verder weg wonen soms hebben overnacht in een b&b.”

Kaften

Bieke had als eerste het idee om zich in te schrijven. “Mama had in de Ketnet-app gezien dat er nog kandidaten gezocht werden voor de kinderversie. Ik nam een filmpje op om me voor te stellen, en via enkele auditierondes belandde ik bij de laatste 25.” Even later zag de moeder van Bieke dat men ook nog volwassenen zocht. “Ik twijfelde even, maar nam dan toch een filmpje op met mijn klas; Niet veel later kreeg ik een telefoontje dat ik ook was geselecteerd”, zegt Pieter.

De papa van Bieke is nog altijd in de running. Hij kende afgelopen zaterdag de betekenis van enkele typisch Hollandse woorden die quizmaster Martien Meiland de deelnemers voorlegde. De groep is nu uitgedund tot 51 mensen. “Ik hou van opdrachten waarbij je je zenuwen onder controle moet houden. Voor mij liever geen fysieke opdrachten. Er waren opdrachten bij met een bal, en ik ben niet de meest handige. Daarnaast heb je de geluksproeven niet in de hand. Het is al enkele keren kantje boordje geweest. Herinner je je die proef met het kaften van schoolboeken? Voor de camera zei ik zelfzeker dat dat makkelijk was, maar op het moment suprême lukte het niet meer.”

 ©  Robin Fasseur

Bieke vindt van zichzelf dat ze best handig is. “En sportief. Zulke dingen komen altijd van pas. Maar het kan ook altijd fout lopen. Gelukkig kan ik goed tegen mijn verlies.” Hoe kijkt de dochter naar de capriolen van haar vader in de volwassen versie? “Ik vind het wel grappig om hem bezig te zien. Als het fout dreigt te gaan, supporter ik extra hard.”

Leuk weetje is dat de volwassenen elkaar nog vaak zien. “We namen onlangs zelfs met een hele ploeg deel aan een loopwedstrijd, en lieten ons door een van de deelnemers gidsen door Antwerpen”, besluit Pieter.

LEES OOK. Dina is jongste deelnemer Homo Universalis op Eén: “Als kijker zei ik vaak dat ik het beter zou doen dan de kandidaten

Homo Universalis, Ketnet, 17.40u

Vastgoed

Jobs in de regio