©  Belga

Alina uit ‘De Mol’ geeft startschot van Refugee Walk: bijna 1.600 deelnemers tijdens zevende editie

Alina Churikova gaf zondagochtend in Antwerpen het startschot van de zevende editie van de Refugee Walk. Dat is een wandelevenement dat de aandacht wil vestigen op de vluchtelingenproblematiek en daarmee ook geld inzamelt. Dit jaar bracht de wandeling van 10, 20 of 40 kilometer meer dan 300.000 euro op.

emkeBron: BELGA

Alina Churikova, uit De Mol, wandelt al enkele jaren mee met de Refugee Walk en dit jaar mocht ze zichzelf ook ambassadrice noemen van het evenement. Zij gaf vanochtend het startschot van de zevende editie van het wandelevenement. Dit jaar deden bijna 1.600 wandelaars, zij haalden samen een bedrag van meer dan 300.000 euro op.

Start en aankomst liggen dit jaar voor het eerst in Antwerpen, meer bepaald op het terrein van de Zomerfabriek in Berchem. In alle vroegte vertrokken zondagochtend al zowat zeshonderd mensen voor de marathonafstand van 40 kilometer. Later op de dag konden mensen ook meedoen met een tocht van 10 of 20 kilometer.

Signaal van solidariteit

Deelnemers en hun sponsors geven volgens organisator Vluchtelingenwerk Vlaanderen met hun bijdrage een signaal van solidariteit met mensen op de vlucht over de hele wereld. “Enerzijds brengen we heel wat mensen op de been voor het thema, anderzijds financieren we hier een deel van onze werking mee”, zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Er zijn vandaag meer mensen op de vlucht dan ooit tevoren, meer dan honderd miljoen mensen. Zij zijn aangewezen op steun en gastvrijheid van andere landen.”

Opvangcrisis

Dit jaar vraagt Vluchtelingenwerk Vlaanderen specifiek aandacht voor de huidige opvangcrisis in ons land. “Daar hebben we al een jaar mee te kampen en de situatie gaat jammer genoeg nog achteruit”, zegt Claus. “Duizenden mensen zagen zich het voorbije jaar toegang tot opvang en asiel ontzegd, dat is bijzonder alarmerend. We willen er absoluut mee onze schouders onder zetten dat dit ophoudt. Dit is een crisis in ons land, waar onze overheden iets kunnen aan doen als ze samenwerken. Er moet zo snel mogelijk noodopvang komen om die mensen van straat te krijgen.”

Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert campagnes rond asiel en migratie, voorziet een eerste onthaal voor asielzoekers en staat hen bij met juridisch advies en vormingen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio