©  AP

Zelensky belooft “correcte behandeling en geen repatriatie naar Rusland voor Russen die zich overgeven”

Russische soldaten die zich overgeven aan Oekraïne zullen op een “beschaafde manier” worden behandeld, zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij hoopt dat veel Russische reservisten die verplicht worden om te vechten, zich snel zullen laten gevangennemen. Liever dat dan ze te laten sneuvelen.

Thierry GoemanBron: BBC

In zijn nachtelijke toespraak richtte Zelensky zich tot de Russische reservisten. Hij zei dat ze beter, eens ze aan het front zijn, kunnen wegrennen of zich kunnen overgeven. “Beter dat dan sterven als kanonnenvlees”, zei hij.

In Rusland groeit het protest tegen de mobilisatie en tegen het feit dat veel mannen die worden opgeroepen, niet in staat zijn om naar het front te gaan. Omdat ze bijvoorbeeld te oud of ziek zijn.

Zelensky speelde in zijn toespraak in op de Russische protesten en riep de reservisten op dat ze zich beter direct overgeven dan dat ze later het risico lopen te worden gedood of na de oorlog te worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.

“Oekraïne zal deserteurs”, zo klonk het verder, “behandelen in overeenstemming met internationale conventies en zal niemand terugsturen naar Rusland als ze bang zijn voor repercussies”, zei hij.

Veel keuze hebben de Russen niet. President Poetin ondertekende een wet die zegt dat Russen die deserteren, weigeren te vechten, bevelen negeren of zich overgeven,een gevangenisstraf van 10 jaar krijgen.

Vastgoed

Jobs in de regio