Schepen An Hermans (midden) is trots op het werk dat huidig kinderdorpsdichter Mila Coemans (links) en volwassendorpsdichter Saskia Keersmaekers (rechts) de voorbije twee jaar leverden. © EMA

Nieuwe dorpsdichter hoeft volgens cultuurschepen “niet zo goed te zijn als Saskia”

Arendonk -

Arendonk zoekt een opvolger voor Saskia Keersmaekers. “Maar onze nieuwe dorpsdichter hoeft niet per se zo goed te zijn als Saskia. Nieuw kandidaten kunnen of mogen zichzelf niet vergelijken met haar”, zegt schepen van Cultuur An Hermans (N-VA).

Eddy Meulemans

Net zoals in zowat alle grote Vlaamse steden heeft ook het Kempense plattelandsdorp Arendonk een eigen poëet. Zo konden de inwoners de voorbije twee jaar genieten van talrijke, vaak verrassend sterke en vlotte, gedichten van dorpsdichter Saskia Keersmaekers (51).

“Volgens de officiële functieomschrijving moest zij vijfmaal per jaar een eigen gedicht aanleveren dat betrekking heeft op Arendonk, zijn inwoners, actuele ontwikkelingen in het dorp of opvallende gebeurtenissen”, zegt cultuurschepen An Hermans. “Maar Saskia kwam de hele tijd zelf met eigen geweldige voorstellen. Zij heeft ons meermaals van onze sokkel geblazen. Ze heeft jong en oud op een laagdrempelige manier leren genieten van poëzie, dikwijls ook met een fijne Arendonkse tongval.”

‘t Is gedeurd

Zo werkte Saskia onder meer samen met de Arendonkse Fotoclub (Arfoc), waarbij prachtige foto’s van de Arendonkse amateurfotografen werden afgedrukt op grote banners, met een bijpassend gedicht van de dorpsdichter erbij. In de bossen van de Hoge Vijvers werkte ze een originele wandeling uit met haar dorpsgenoot Jan ‘Pros’ Jespers. ‘t Is gedeurd, zo heette de wandeling van 6,5 kilometer. Op de route kwam je onderweg vijf deuren tegen, met aan de ene kant een tekening of schilderij van ’de Pros‘ erop en aan de andere kant een gedicht van Saskia.

Arendonk-gerelateerde gedichten

Nieuwe kandidaat-dorpsdichters moeten minstens 18 jaar oud zijn, in Arendonk wonen en bereid zijn om minstens vijf Arendonk-gerelateerde gedichten per jaar te schrijven en deze af en toe, op bijzondere evenementen, ook voor te dragen aan het publiek. “Bezorg je dichterlijk cv, een motivatiebrief en drie gedichten vóór 15 november 2022 aan de cultuurdienst”, zo is te lezen in de jobadvertentie. Een onafhankelijke jury beoordeelt alle ingezonden sollicitaties en maakt een selectie voor het schepencollege, die daarna de winnaar aanduidt. De functie van dorpsdichter is onbezoldigd, louter voor de eer.

Kinderen van derde tot zesde leerjaar

Naast een volwassen dorpsdichter zoekt Arendonk ook jong poëtisch talent. De gemeente roept alle creatieve kinderen van het derde tot het zesde leerjaar op om vóór 15 november een eigen gedicht in te sturen bij de gemeentelijke cultuurdienst. De mooiste verzen worden in de loop van de komende twee jaar gepubliceerd in de gemeentelijke infokrant, op de sociale media, op affiches en banners in de straten, in de bibliotheek en op populaire dorpsevenementen. (ema)

‘t Is gedeurd, zo heet het project dat dorpsdichter Saskia Keersmaekers en schilder-kunstenaar Jan ’Pros‘ Jespers vorige zomer uitwerkten in het natuur- en bosgebied Hoge Vijvers. © IMA

Nog tot het einde van de maand loopt in en rond het woonzorgcentrum in Arendonk de openluchttentoonstelling ‘Woord-Beeld’, met foto’s van Arfoc en gedichten van dorpsdichter Saskia Keersmaekers. © EMA

Nog tot het einde van de maand loopt in en rond het woonzorgcentrum in Arendonk de openluchttentoonstelling ‘Woord-Beeld’, met foto’s van Arfoc en gedichten van dorpsdichter Saskia Keersmaekers. © EMA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio