©  BELGA

En plots staat klompenboer Jos Daems uit Mol naast Wout en Remco: “Op mijn T-shirt staan mijn vorige 50 WK’s opgelijst”

Wollongong (Australië) -

Remco Evenepoel was na zijn overwinning nog aan het uithijgen of wie stond er al naast hem voor het zicht van heel de wereld: Jos Daems (73), de al even bekende klompenboer – schoenenverkoper- uit Mol. We belden Jos even op in zijn hotelkamer in Australië om naar het geheim van zijn zoveelste ‘tour de force’ te polsen.

Stijn Janssen

LEES OOK. Kalmthoutenaar supportert in Wollongong Remco Evenepoel naar de wereldtitel: “Wat een race was dat, zeg”

“Het was al het 51ste wereldkampioenschap wielrennen dat ik ter plaatse meemaakte”, vertelt een immer enthousiaste Jos. ”Als je goed oplet, heb ik op de beelden een T-shirt aan waarop die vorige 50 WK’s allemaal opgelijst staan. Ik kwam oud-kampioen Bernard Hinault tegen en die stond er echt van te kijken.”

Jos (met vermelde T-shirt) en Remco vieren feest. ©  rr

Hoe slaag je erin om telkens met de wereldkampioen rechtstreeks op tv te komen?

“Ik had het geluk dat Pieter Serry (een andere Belgische deelnemer aan het WK, red.) vlak naast mij stopte. Bibberend en zenuwachtig stond hij Remco op te wachten om hem te feliciteren. Hij zette zijn fiets naast mij en vroeg of ik hem kon bijhouden. Met zo’n fiets heb je natuurlijk een extra wapen in de hand om je vrij te bewegen. Ze zullen je dan niet snel wegjagen.”

“Ik heb doorheen de jaren enorm veel relaties opgebouwd. Als er een WK in België of Nederland wordt georganiseerd, zoek ik voor de Belgische en Zweedse wielerbond logement voor de renners. In ruil krijg je dan weleens een wederdienst. Ik ken eigenlijk mensen vanuit heel de wereld en dan kom je overal makkelijk binnen. Vanochtend (zondag, red.) was ik een uur voor de wedstrijd aanwezig en kon ik probleemloos met Remco of Mathieu van der Poel spreken. Het gaat er dan heel gemoedelijk aan toe.”

Was het als Kempenaar niet leuker geweest indien Wout van Aert had gewonnen?

“Dat was nog wat anders geweest. Wout is minder spraakzaam dan Remco, dat is een echte spraakwaterval. Wout zijn vrouw en kind waren ook hier. Hij heeft vandaag zijn kans verkeken. Maar bij mij staat de sport centraal en niet één bepaalde renner. Als Van der Poel gewonnen had, was ik ook heel blij geweest. Dat is ook een Belg, toch? In Madrid met Mollenaar Boonen was het nog anders dan met iemand uit Schepdaal.”

 ©  BELGA

Tot slot: zo’n uitstap naar de andere kant van de wereld is niet echt goedkoop.

“Natuurlijk is dat niet goedkoop maar iedereen weet dat ik nog steeds in de schoenenwinkel sta en nog elke dag geld verdien. Bovendien zit ik hier niet in een vijfsterrenhotel. Wielrennen is een passie voor mij en dan heb je er wel wat voor over.”

LEES OOK. Supporters van Wout van Aert teleurgesteld maar tegelijk ook trots: “Chapeau voor de verdiende winnaar”

Vastgoed

Jobs in de regio