©  AP

Duizenden mensen betuigen steun voor regime in Iran

In de Iraanse hoofdstad Teheran en meerdere andere steden in het land vonden volgens mediaberichten tegenbetogingen tegen het straatprotest van de afgelopen dagen plaats. Volgens staatsmedia kwamen zondag duizenden mensen hun steun voor het regime uiten.

Bron: BELGA

Naast de vaste slogans aan het adres van de Verenigde Staten en Israël scandeerden de demonstranten ook: “Wij volgen het systeem en de islamitische leiders!”. Er werden ook bedreigingen aan het adres van tegenstanders van het regime geuit.

De deelnemers protesteerden ook tegen hoe sommige demonstranten met de Koran zouden omgaan. De Iraanse autoriteiten beweren dat er meerdere exemplaren van de Koran in brand werden gestoken tijdens de straatprotesten. Dat wordt in Iran als godslastering gezien en daarop staat de doodstraf.

LEES OOK. Protesten in Iran en op sociale media na dood van gearresteerde vrouw (22)

Critici zeggen dat de regering bij elke protestgolf tegenbetogingen ensceneert om zo de solidariteit van de meerderheid te tonen.

Ondertussen circuleren er nog onbevestigde geruchten als zou Iran de sjiitische Hezbollah willen inzetten om de protesten de kop in te drukken.

LEES OOK. Leger en geheime dienst Iran waarschuwen betogers: “Laten niet toe dat vijand situatie misbruikt”

De demonstraties tegen het regime begonnen op 16 september, de dag dat Mahsa Amini overleed. Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie. Ze zou zich niet goed hebben bedekt en zou daarmee de kledingvoorschriften in het land hebben overtreden.

Vastgoed

Jobs in de regio