Francis De Groot staat tussen de Lisperstraat en de Rivierstraat. © Chris Van Rompaey

Bewoners schrijven geschiedkundig boek over wijk Lisp: “Allereerste margarinefabriek van België stond hier”

Lier -

Francis De Groot en zijn echtgenote Hilde De Smet wonen sinds 1993 in de Lierse wijk Lisp. Aangezien ze over de geschiedenis van hun woonomgeving geen publicaties vonden, besloten ze om er zelf een boek over te schrijven: Lisp, voorgeburcht van Lier.

Chris Van Rompaey

“De wijk Lisp, in de volksmond vaak ’t Lips genoemd, bestond oorspronkelijk uit de Lisperstraat en de Achterstraat, die nu de Rivierstraat heet. De omschrijving die de stad Lier er de jongste jaren aan geeft, is veel ruimer, maar ik beperk me in ons boek tot het deel tussen de stadsvesten, de Kleine Nete en de Engelse wijk. De historische verkenning starten we in het begin van de negentiende eeuw en eindigen we vijftig jaar geleden”, zegt Francis De Groot.

Vochtig gebied

“De naam Lisp bestaat al zeker sinds de dertiende eeuw. Lisp gaat vermoedelijk terug op lis, de plant die langs ondiepe waterlopen groeit. Het gebied Lisp was dus een vochtig gebied. Lange tijd werd Lisp niet gewoon Lisp genoemd, maar wel het voorgeburcht of het voorgeborchte Lisp. Dit lees je op tal van documenten en dat wijst erop dat Lisp een kleine, aparte wijk vóór Lier was.”

“Tijdens ons opzoekwerk stootten we vaak op informatie waarvan ik niet op de hoogte was. Ik wist bijvoorbeeld wel dat het openluchtzwembad Reyenhof ooit de eigendom van een Duitser was. Maar het exacte verhaal rond hem, is niet zo bekend. Johan Pitz, ‘den Duits’, kocht omstreeks 1935 een terrein van zo’n 3 hectare en liet er een zwembad bouwen. Het opende twee jaar later met een cafetaria aan en kreeg de naam Nazareth mee. Toen de Duitse soldaten oprukten, liet het Belgische leger het gebied tegen de spoorweg onder water lopen. Zwembad Nazareth moest noodgedwongen sluiten, en Pitz heeft het nooit meer heropend: wegens zijn veroordeling na de oorlog was hij hier niet meer welkom”, vertelt Francis De Groot.

Kunstboter

“Waar ik als wijkbewoner ook niet van op de hoogte was, was het feit dat de allereerste margarinefabriek van België op het Lisp werd gebouwd, meer bepaald in de Rivierstraat. De familie Albers produceerde er in hun fabriek Brabantia kunstboter, zoals margarine toen werd genoemd. De fabriek had aan de achterkant een eigen kade voor transport via het water en aan de voorkant liep er een tramspoor dat ze ook voor het vervoer van afgewerkte producten gebruikten. Brabantia was actief vanaf 1895 tot het in 1951 door Vandemoortele werd overgenomen. Twee jaar later sloot die de fabriek in Lier. Maar aan Brabantia danken we wel het merk Fama.”

“Ook de Engelse wijk maakte deel uit van het Lisp. In 1952 stationeerde het Verenigd Koninkrijk militairen in België, onder meer in Kamp A in Emblem (Ranst), waar nu Campus Vesta is. De ongehuwde militairen woonden in het kamp, maar voor de getrouwde soldaten bouwde de Engelse overheid vijftig woningen op een lege vlakte in de wijk Lisp. De Engelse militairen zijn er al een hele tijd weg, maar hun huizen staan er nog allemaal.”

Lisp, voorgeburcht van Lier. Een historische verkenning is uitgegeven door Brave New Books. Het boek telt 182 pagina’s en kost 27,60 euro. Te koop in de boekhandel.

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio