Het beeld van Zjef Vanuytsel werd onthuld door zijn naaste familie. © AF

Bronzen Zjef Vanuytsel staat te pronken op zijn ‘Berg’

Meerhout -

In aanwezigheid van familie, vrienden, fans en buurtbewoners werd zaterdagnamiddag in Meerhout-Berg een beeld van Zjef Vanuytsel onthuld. De Vlaamse chansonnier overleed zeven jaar geleden en wordt dit najaar uitgebreid gehuldigd in zijn geboortedorp.

Annelies Frederickx

LEES OOK. BUURTREPORTAGE. Het Meerhout van Zjef Vanuytsel: “Met het beeld komt papa weer thuis”

Het bronzen beeld kreeg zaterdag een definitieve plaats op het pleintje aan Weversberg-Zilderij. Voor het beeld onthuld werd brachten enkele Kempense artiesten een muzikale hulde aan Zjef Vanuytsel. Alle grote hits, al dan niet in een persoonlijke versie gebracht, passeerden de revue. Zo was het talrijk opgekomen publiek klaar voor het ‘moment suprême’. De naaste familieleden van Zjef Vanuytsel onthulden het beeld, wat bij velen voor ontroering zorgde. “Het was een heel emotioneel moment”, geeft echtgenote Lucie toe. “Het beeld van Zjef is heel mooi en ik ben blij dat de mensen het ook appreciëren. Voor dit speciale moment kwamen alle vrienden van Zjef samen, zelfs vanuit Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Dat is een hartverwarmend gebaar. Het beeld heeft ook een mooie plaats gekregen, vlak bij het huis waar hij zijn hele jeugd doorbracht. Vandaag komt Zjef dan ook thuis.”

Voor echtgenote Lucie en dochter Barbara werd het een emotionele namiddag. © AF

Het bronzen beeld van Zjef Vanuytsel werd gemaakt door kunstenaar en persoonlijke vriend Dany Tulkens, die er vijf maanden aan werkte. “Om het beeld te maken, nam ik in feite afstand van de persoon Zjef. Ik had een portret van hem voor ogen, want het beeld moest natuurlijk precies op Zjef Vanuytsel lijken. Het is heel moeilijk om vanuit de mens die je kent te beginnen om een portret te maken. Om die opdracht te vervullen, nam ik dus afstand van Zjef. Ik werkte puur met zijn beeltenis om het niet persoonlijk te laten worden.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio