Nikki in zijn Belgisch shirt, samen met zijn vrouw en enkele vrienden, op Mount Pleasant. ©  rr

Kalmthoutenaar supportert in Wollongong Remco Evenepoel naar de wereldtitel: “Wat een race was dat, zeg”

“Wat een race, seg”, neemt Nikki Vergracht de telefoon aan de andere kant van de oceaan op. Nikki (34) trok vijf jaar geleden naar Sydney voor het werk en woont nu drie jaar in Wollongong, waar het wielerpeloton dit jaar arriveerde.

Dante Bellon

“We stonden vlakbij de finish met een Belgische vlag. Al van ’s morgensvroeg waren er veel mensen aanwezig. Voor ons zaten enkele mensen op een stoeltje en die waren zo vriendelijk om ons naar voren te laten gaan. Dus we konden Remco goed over de meet zien komen”, vertelt de Kalmthoutenaar.

Feestje in een surfstad

“Er waren mensen van over de hele wereld, want het is hier ook vrij multicultureel. Uiteindelijk hebben we de renners tien keer zien passeren op drie plekken. Eén keer vlakbij waar we wonen, dan op Mount Pleasant, waar ook een hele groep Belgen stond, en tenslotten aan de finish. Daarna barstte het feestje in de fanzone wel los en kreeg ik meteen wat berichten van vrienden hier.”

Het was al van 2010 geleden dat het WK nog eens in Australië plaatsvond. Toen won de Noor Thor Hushovd in Geelong bij Melbourne. “De fietscultuur heb je hier niet zo, dus het is echt fantastisch dat zo’n evenement hier kan doorgaan. In het begin van de week spraken de mensen hier gewoon nog van ‘The UCIs’ in plaats van over ‘het wereldkampioenschap’. Gaandeweg is dat wel gebeterd, maar hier heerst toch vooral de surfcultuur.”

Leven Down Under

Als we kort even vragen hoe we Wollongong ons kunnen voorstellen, reageert hij: “Zoals Kapellen bij Antwerpen. Maar dan op een iets grootschaliger niveau. Ik woon nu drie jaar hier, heb het goed en binnen drie weken trouw ik met mijn verloofde. Mijn aanvraag om Australiër te worden is ook goedgekeurd, dus binnenkort ben ik Belg en Australiër. Ik wil hier wel oud worden, ja. Het is hier prachtig en ook de omgeving is goed om kinderen in groot te brengen.”

Vastgoed

Jobs in de regio