Cafébaas Jo Helsen van café Welkom in Herentals serveerde om 10u al frieten met stoofvlees. © StLa

“Als Wout had gewonnen, was het carnaval”

Herentals, Herenthout -

Ook in Herentals en Herenthout lieten supporters hun slaap voor Wout van Aert. We polsten in de kroegen hoe bitter de nasmaak proeft.

Stefan Laenen

Voor menig koersliefhebber was het een korte en slapeloze nacht. Veel cafés openden zondag vroeg de deuren om Wout van Aert in Australië naar de meet te supporteren. Herent(W)out uit Herenthout is de jongste supportersclub. “We bestaan sinds de Ronde van Vlaanderen in het voorjaar”, duidt Nico Goormans. “We openden ons supporterslokaal Goc Ter Voncke om 6u. Een halfuurtje later stroomden de eerste supporters binnen. Sommigen trokken een nachtje door en kwamen rechtstreeks van een ander café.”

De supporters van Herenth(W)out verzamelden om 6u ‘s ochtends. ©  rr

De kroeg liep helemaal vol. “We verkochten evenveel straffe koffie als pinten, best bijzonder op een zondagochtend”, zegt Tim Wagemans. “We serveerden spek met eieren, maar zaten door het succes al snel door onze voorraad heen. Dus we zijn in allerijl eieren en spek gaan bijkopen. Van koers kijken, krijg je blijkbaar honger.”

Wout reed een mooie koers, maar won niet. “Natuurlijk hoopten wij allemaal op een zege, daarom zijn we ook supporters. Zelfs een tweede plek, of een podiumplaats was mooi geweest. We begrijpen zijn verzuchting dat het moeilijk rijden is zonder oortjes. Maar goed, het is wat het is. We laten het niet aan ons hart komen en blijven heel de dag open. Zondagmiddag zenden we op groot scherm de cross uit, en later de match België-Holland.”

Carnaval

In Café Welkom in Noorderwijk (Herentals) zitten ze om 10u allang niet meer aan het ontbijt, maar vliegt er al friet met stoofvlees over de toog. “Voor deze supporters is het geen ochtend meer, maar voelt het als middag”, verklaart cafébaas Jo Helsen. “Ik had klanten in het café uit Kinrooi en wielertoeristen die om 4u ’s nachts met de fiets waren vertrokken in Turnhout. Ik serveerde een Australisch ontbijt. Ik had verwacht veel koffie en thee te verkopen, maar er werd in de prille ochtend al gretig in de Westmalle gevlogen.”

De cafébaas deed zelf een nachtje door. “Ik ben niet gaan slapen, dus ik las toch even een rustdag in. Zoals de coureurs.” Naast cafébaas is Helsen ook fervent wielerliefhebber. “Doorheen de jaren heb ik leren multitasken. Ik kan perfect met één oog een pint tappen, en met een ander de koers volgen. Ik trek al jarenlang met Volkswagenbusjes in het spoor van de Tour, daar leerde ik tappen en supporteren combineren. Wout heeft een speciaal plekje in mijn hart. We wonen in vogelvlucht 3 kilometer van elkaar. Als Wout had gewonnen, stond iedereen hier op de toog en op de tafels. Dan was het carnaval.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio