Ivo en Sarah voor Botellón op het Zuid. ©  Walter Saenen

Betaalbare brunch in nieuwe zaak Botellón op het Zuid: “Dat Spaanse woord is blijven hangen”

Antwerpen -

Botellón is een nieuwkomer op het Zuid. De naam is Spaans, de inhoud Vlaams van inborst met het beste van wat je hier vindt. Regisseur van dit alles? Ivo De Beer, die we nog kennen als bezieler van Felix Pakhuis.

Johan Van Baelen

De naam Botellón (grote fles wijn, anderhalve liter en meer, red.) is niet zomaar gekozen. “Van mijn nichtjes in Malaga hoorde ik niets anders”, zegt Ivo’s lief Sarah: elke uitgaansavond begon met een Botellón . Bij ons zou dat indrinken of voordrinken heten. Daar verzamelden ze met een fles en hapjes in het park, vooraleer ze met alle vriendinnen samen uitgingen. Dat woord is blijven hangen. Toen we dan serieus zijn gaan nadenken over een eigen zaak voor ons tweeën schoot die naam weer te binnen op een trip naar Spanje.”

“Een ideale dag – wie zijn open van donderdag tot en met zondag – ziet er bij ons als volgt uit”, pikt Ivo in: “een brunch, een apero, iets om het namiddaghongerke te stillen en vervolgens misschien weer een aperoke. Voor dat laatste hebben we onze zogenaamde cold cuts, dat zijn plankjes met vlees, kaas, hummus, wat pico de gallo (Mexicaanse salsa, red.), enz. Daarbij proberen we ook de seizoenen te volgen. Geen tomaten in het najaar, wel witloof met geitenkaas bijvoorbeeld. Zo kan je in feite een hele dag door snacken.”

Ook brunch in de week

“Je ziet, Botellón is een gezelschapsfenomeen en zo zien wij onze zaak ook. Na dertien jaar Felix wilde ik het iets kleinschaliger aanpakken, maar uiteindelijk blijven een aantal ideetjes van in het prille begin overeind. Ons vertrekpunt is een brunch, waarop je op voorhand inschrijft. Natuurlijk kunnen we dat niet verplichten en denkt niet iedereen eraan om tijdig in te schrijven. Daarom kan je hier altijd terecht voor verse soep met brood en een aantal gerechtjes van ons suggestiebord. Zeker op donderdagen en vrijdagen werken we met lunchsuggesties (van 6 tot 14 euro), ook al omdat niet iedereen een brunch ziet zitten buiten het weekend.”

Gewoon een bordje nemen en de hapjes wegnemen die je lust. Dat is de formule. ©  Walter Saenen

“Nochtans”, rekent Sarah voor, “ben je op een middag even snel weg dan wanneer je elders een broodje zou eten. Voor 19,50 euro in de week en 21,50 euro in het weekend heb je keuze te over voor een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.

Om de naam Botellón eer aan te doen is er een mooie wijnkaart. De bubbels zijn Ivo en Sarah zelf gaan zoeken in Noord-Italië. “We zijn adepten van Franciacorta en vonden met San Cristoforo wel heel smakelijke bubbels”, vertelt Ivo. “De andere wijnen worden aangevuld door de mannen van Artevino in Zoersel. Ik werk al heel lang samen met Steven Coppens en Joeri De Haes. Dat is indertijd begonnen in de leegstaande GVA-gebouwen op Linkeroever, ga maar na.” In elk geval zijn de wijntjes opvallend betaalbaar. “We willen hier geen winst op maken, ik verkoop liever een paar flesjes meer. We hebben nu al een picknickformule waarbij we mensen op pad sturen met een gekoeld flesje, een dekentje en een kaartje met picknickadresjes. Binnenkort kan dat hier zelfs voor de deur in het Zuidpark.”

www.botellonantwerp.be , Waalsekaai 45a, 2000 Antwerpen. Brunch van donderdag tot en met zondag: anderhalf uur à volonté, dranken niet inbegrepen, 19,50-21,50 euro.

Een brunch in Botéllon en je bent klaar om de stad in te duiken. ©  Walter Saenen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio