© RR

Kremlin erkent “grote stroom” van auto’s richting Georgië: inzittenden willen ontsnappen aan mobilisatie

De Russische autoriteiten hebben zaterdag erkend dat er een grote toestroom van auto’s is die naar Georgië willen. Alleen al bij één grensovergang werden zowat 2.300 auto’s geteld. De inzittenden willen vermoedelijk aan de gedeeltelijke mobilisatie te ontsnappen.

tg

“Er is een grote opeenhoping van particuliere voertuigen, ongeveer 2.300 in totaal, die zijn aangekomen in de Republiek Noord-Ossetië en in de rij staan om de controlepost Verkhni Lars te passeren”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Russische republiek die aan Georgië grenst. Donderdag had het Kremlin nog ontkend dat er een grote uittocht van Russen bezig was.

Door de toestroom is het moeilijk om de douane te passeren, voegde het ministerie nog toe. Het riep de Russen verder op het land niet proberen te verlaten en kondigde extra politie-inzet aan “om de verkeersveiligheid te waarborgen”.

Naast Georgië hebben ook de grenzen met Kazachstan en Mongolië een toevloed gezien sinds de aankondiging van de mobilisatie, met meldingen over soms urenlange wachttijden om over te steken.

De toestroom komt op gang nadat de Russische president Vladimir Poetin deze week de mobilisatie van honderdduizenden Russen heeft bevolen om in Oekraïne te vechten. De aankondiging heeft ook een stormloop op vliegtickets veroorzaakt, omdat veel Russen vrezen dat zij worden opgeroepen om te gaan vechten.

Vastgoed

Jobs in de regio