©  Walter Saenen

1.000ste bevalling in UZA dit jaar: drieling Noah, Houd en Chourok kan niet wachten, zeven weken te vroeg maar gezond

Edegem, Wommelgem -

In de nacht van vrijdag op zaterdag is Nada Addenbi uit Wommelgem van een gezonde drieling bevallen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA). “De twee jongens en hun zusje kwamen zeven weken te vroeg, maar stellen het goed”, aldus vroedvrouw Steven Van Campenhout. De drieling, wat nog altijd een uitzondering blijft in Vlaanderen, was meteen goed voor het ronden van de kaap van duizend bevallingen in het UZA alleen al dit jaar.

“Vroedvrouw is geen taalfout, maar wel degelijk de correcte term voor mijn beroep”, stelt Steven Van Campenhout ter verduidelijking. Steven ontfermt zich sinds de geboorte, die met een keizersnede plaatsvond, over de 35-jarige moeder. “Er zijn niet veel mannen die dit beroep uitoefenen. Net omdat het zo uitzonderlijk is, blijven we de term vroedvrouw gebruiken. Voor mij voelt dat heel gewoon aan.”

De materniteit van het UZA onder leiding van professor Yves Jacquemyn is zeker in Antwerpen de referentie voor complexe bevallingen en vroeggeboortes. “Toen ik vannacht m’n weeën kreeg, zijn we dan ook meteen naar het UZA gereden”, vertelt mama Nada Addenbi, bijgestaan door papa Khalid Achbani. De twee partners zijn allebei 35 jaar oud en wonen in de Wommelgemse Draaiboomstraat. Ze gaven hun drieling de volgende namen: Noah (j), Houd (j) en Chourok (m).

“De bevalling kwam zeven weken te vroeg, maar verliep vlot en voorspoedig voor alle betrokkenen. De kindjes werden - zoals gebruikelijk in zulke gevallen – wel apart gelegd van de moeder in couveuses op de dienst Neonetalogie, waar ze extra zorgen krijgen. Ze wegen elk rond de 1,8 kg, wat oké is”, deelt vroedvrouw Steven Van Campenhout de gegevens uit het geboortebulletin.

Zeven drielingen per jaar

In het UZA zien jaarlijks tussen de 1.300 en 1.400 baby’s het levenslicht. Daarbij zitten gemiddeld 45 tweelingen, maar slechts één tot twee drielingen. In Vlaanderen worden jaarlijks zeven drielingen geboren. Ook al betekent deze geboorte voor het gezin Achbani-Addenbi een flinke gezinsuitbreiding, de ouders zien ze alle drie even graag en zijn erop voorbereid wanneer de kinderen binnen zeven weken naar huis in Wommelgem mogen komen. Daar zal Noor (2) plots niet meer het enige kindje zijn.

Moeder en vader kregen al heel wat gelukwensen, onder meer van afdelingshoofd professor Jacquemyn, die als één van de eersten langskwam met bloemen, een flesje en chocolade.

jan auman

 © Walter Saenen

 © Walter Saenen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio