Celliste Renke Van Impe speelde zaterdagnamiddag twee keer een intiem concert in de zomerbar van kasteel d’Ursel in Hingene. © Guy Delforge

Intiem celloconcert vraagt aandacht voor dementie

Hingene -

Celliste Renke Van Impe speelde zaterdagnamiddag twee keer een intiem concert in de zomerbar van kasteel d’Ursel in Hingene (Bornem). Met het concert werd aandacht gevraagd voor dementie, en dan vooral door frontotemporale degeneratie (FTLD).

De gastvrouw van het initiatief was Mady Browaeys van het Mady Browaeys Fonds voor onderzoek naar frontotemporale degeneratie. Haar man Roger Boonen werd erdoor getroffen. Na zijn overlijden besliste Mady om een herinneringsbank te plaatsen in kasteelpark d’Ursel. Reeds in 2014 richtten Mady en haar man bij de KU Leuven het Mady Browaeys Fonds op. “Er is nog te weinig bekend over frontotemporale degeneratie. De ziekte wordt bovendien nog niet erkend”, zegt ze. “Als we het willen voorkomen en genezen is er maar één oplossing: zorgen dat er genoeg geld is voor wetenschappers die de ziekte verder onderzoeken. Daarom proberen we geld bij elkaar te brengen, maar ook de ziekte onder de aandacht te brengen.”“Ik speel een bloemlezing van composities die passen bij het idee van ‘denken aan’”, zei celliste Renke Van Impe. “Dat wil helemaal niet zeggen dat het ook allemaal verdrietige melodieën zijn.”

Jean Aerts fietste van Zonhoven naar Hingene om aandacht te vragen voor dementie. Hij werd verwelkomd door Mady Browaeys. © Kasteel d'Ursel

Tussen de twee concerten door arriveerde Jean Aerts, die met de fiets uit Zonhoven kwam aangereden en zich niet liet tegenhouden door de aanhoudende regen. Zijn vrouw Gerda werd twintig jaar geleden getroffen door jongdementie. “Na haar overlijden nam ik mij voor om deze aandoening onder de aandacht te brengen en te houden”, zegt hij. “Dat doe ik nu als vrijwilliger bij de Alzheimer Liga Vlaanderen, maar ook door te fietsen voor dementievriendelijkheid.” (gdb)

 © Guy Delforge

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio