©  BELGA

Maxim De Cuyper oogst lof na geslaagd debuut bij Jonge Duivels: “Hij zal in de toekomst nog mooie stappen zetten”

Als speler van het ‘kleine’ Westerlo stond Maxim De Cuyper vrijdagavond plots tussen jongens van AC Milan (Vranckx) , AS Monaco (Matazo), Bayern München (Gravenberch) en Ajax (Brobbey), maar de krullenbol van de Kempen viel in de Derby der Lage Landen niet uit de toon. Zelf bleef hij er nuchter onder. Jacky Mathijssen en Jérémy Doku strooiden wel met bloemetjes.

Kersten Steurbaut

Een speler van Westerlo bij de Rode Duivels, daarvoor moeten we al terug naar eind vorige eeuw toen Toni Brogno zeven caps verzamelde. Een Kemphaan bij de Jonge Duivels? Dat was intussen ook al meer dan tien jaar geleden. In een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in 2011 mocht Arnaud De Greef een na 75 minuten invallen. Arnaud wie? Niet erg als zijn naam niet meteen een belletje doet rinkelen. Na zijn passage bij Westerlo belandde de verdediger via Eendracht Aalst en Deinze op z’n 30e uiteindelijk bij KFC Voorde-Appelterre in de derde amateurklasse.

De kans dat we Maxim De Cuyper over tien jaar in de lagere regionen moeten zoeken, is veel kleiner. Na zijn sterke seizoenstart in de Jupiler Pro League bevestigde hij ook bij zijn debuut bij de nationale beloften. De Cuyper mocht na de pauze samen met Jérémy Doku invallen en voetbalde zonder complexen. In de slotfase was hij zelf nog dicht bij de gelijkmaker.

Doku-De Cuyper

“Hij heeft het uitstekend gedaan”, toonde beloftencoach Jacky Mathijssen zich tevreden. “Drie jaar geleden had ik hem al een keer opgeroepen bij de U19, maar toen was zijn lichaam nog niet klaar voor het internationale niveau. Vandaag is hij doorgegroeid, al kan er nog wel een kilo of vijf bij. Zijn debuut was goed: hij durft meevoetballen, heeft een uitstekende passing vooruit en kiest zijn loopacties goed uit. Samen met Doku was onze linkerflank na de pauze gewoon top.”

De Cuyper bleef er naar goede gewoonte nuchter onder. “Het was dan ook een cadeau om met iemand als Doku voor mij te spelen. Als verdediger heb je dan altijd een aanspeelpunt, ook als hij onder druk staat. Hij trekt ook altijd één of twee spelers naar zich toe, waardoor er voor mij veel meer ruimte kwam. Of hij mij kende? Geen idee, maar ik zag wel dat hij verdedigend zijn job deed. Veel jongens met hetzelfde profiel zouden dat niet doen.”

We speelden de vraag dan maar even door naar Doku. “Maxim? Ik kende hem nog niet persoonlijk, maar had al wel zijn wedstrijd tegen Anderlecht gezien. Die was heel goed (lacht). Hij heeft een uitstekende linkervoet. De samenwerking verliep vandaag heel goed. Als hij zich zo blijft ontwikkelen, zal hij in de toekomst nog mooie stappen kunnen zetten.”

 ©  BELGA

In 2023 naar het EK

Doku wil straks met de Rode Duivels naar het WK in Qatar, maar aan die stap wil De Cuyper nog niet denken. “Dat is misschien iets voor de toekomst, nu wil ik focussen op de beloften. Het eerste doel is het EK van volgende zomer (in Roemenië en Georgië, nvdr.), dat is toch een extra motivatie. Als ik mij hier kan bewijzen, dan zal die volgende stap wel volgen.”

MEER OVER KVC Westerlo

MEER OVER VOETBAL

Vastgoed

Jobs in de regio