Een van de vier concerten vindt plaats in de prachtig gerestaureerde barokke Sint-Pieter- en Paulkerk. © Sven Van Haezendonck 

Mechels klassiek muziekfestival focust op Haydn, Mozart en Beethoven: “Geen grijs gespeelde toppers”

Mechelen -

Met het Mechelse festival Amazing Haydn doet het Haydn-Genootschap de klassieke muziek van grote namen als Haydn, Mozart en Beethoven opnieuw alle eer aan. In het indrukwekkende decor van vier historische kerken zijn er van zondag 25 september tot en met zondag 16 oktober evenveel concerten van topensembles en solisten uit Duitsland en Oostenrijk.

Sven Van Haezendonck

“Tijdens ons klassiek muziekfestival Amazing Haydn brengen we het Bonn, Wenen en Praag uit de achttiende eeuw en de vroege negentiende eeuw weer helemaal tot leven”, zegt Alfons Deleus, al jaren bezieler van het Haydn-Genootschap Vlaanderen.

Met een groep onbezoldigde, gepassioneerde vrijwilligers maakt hij van het kleine, niet-gesubsidieerde festival in de Dijlestad al vele jaren een niet te missen topevenement met een familiaal karakter. De focus ligt op grote namen zoals Haydn, Mozart en Beethoven.

“Zoals altijd gaat er ook ruime aandacht naar onbekende parels van vergeten of verwaarloosde componisten die tijdens hun leven heel succesvol en populair waren. Allemaal waren ze op de een of andere wijze verbonden met Joseph Haydn. We brengen geen grijs gespeelde toppers, maar we kiezen voor originaliteit met zelden gespeelde werken”, legt Deleus uit.

Een van de gezelschappen op het programma is het Südwestdeutsches Kammerorchester. © RR

Dat gaat bijvoorbeeld over Ferdinand Ries, een leerling van Beethoven, of Luigi Boccherini, ook wel eens de Italiaanse Hadyn genoemd. Het festival is afgelopen weekend gestart: op zondag om 15u was er een concert in de Sint-Katelijnekerk. Daar speelde het Ensemble van Beethoven uit Beethovens geboortestad Bonn.

“Heelhuids door 2022 geraken”

Op zondag 2 oktober verwelkomt het Haydn-Genootschap in het prachtige decor van de Sint-Pieter-en -Paulkerk het Lissy Quartett uit Wenen. Het Damenquartett des Haydnkonservatoriums Eisenstadt is op zondag 9 oktober te gast in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk.

Het sluitstuk is een concert van het Südwestdeutsches Kammerorchester uit Pforzheim op zondag 16 oktober in de Sint-Janskerk. Alle concerten beginnen telkens om 15u. “Nadat eerst corona ons twee jaar heeft gegijzeld, baart nu de energiecrisis ons zorgen voor de ticketverkoop. Wij hopen als vereniging heelhuids door 2022 te geraken”, zegt Alfons Deleus.

Alle info over tickets vind je op de website van Amazing Haydn of op het nummer 015/33.11.03.

www.amazinghaydn.be

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio