Onwaarschijnlijke jump! Annemiek van Vleuten kroont zich met gebroken elleboog tot wereldkampioen, Lotte Kopecky strandt op tweede plek

Annemiek van Vleuten heeft zich op fabuleuze wijze tot wereldkampioene op de weg gekroond. In Wollongong pakte ze het goud voor onze landgenote Lotte Kopecky en Silvia Persico na een zeer spannende finale waarin ze met een gebroken elleboog iedereen achter zich liet in de laatste meters. Van Vleuten volgt de Italiaanse Elisa Balsamo op.

Jens Heylen

LEES OOK. Wonderbaarlijke Annemiek van Vleuten reageert vol ongeloof na wereldtitel met gebroken elleboog: “Het was de hel”

LEES OOK. Teleurgestelde Lotte Kopecky baalt na missen van wereldtitel: “Dit was de kans van mijn leven”

Geen Demi Vollering aan de start in Helensburgh, bij Sydney. De renster voelde zich niet fit genoeg na een positieve coronatest. Haar landgenote Annemiek van Vleuten deed ondanks het breukje in haar elleboog wel gewoon mee voor het parcours over 164 kilometer. Erg soepel verliep dat in de openingsfase niet, want de eindwinnares van de drie grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) bengelde achteraan het peloton.

Vooraan scheidden drie renster zich af. De Franse Verhulst nam als eerste het initiatief, Berton en Nahuliak volgden nadien. Maar het duo slaagde er niet in om de vinnige Gladys Verhulst bij te benen, wat maakte dat zij met een voorsprong van meer dan een minuut in haar eentje aan de Mount Keira mocht beginnen. De langste beklimming van dit WK maakte wel wat los bij het achtervolgende peloton, dat het duo Berton-Nahuliak inrekende. Verhulst moest op haar beurt ook meer tijd prijsgeven. En dat terwijl onze landgenote Valerie Demey de rol moest lossen.

In de afdaling van de lastige Mount Keira kreeg leidster Verhulst zowaar nog twee renster met zich mee, maar dat draaide al snel op niets uit. Het peloton, waar Van Vleuten haar werk deed voor Marianne Vos, stelde orde op zaken.

Vlucht Van de Velde

Een nieuwe ontsnapping liet niet lang op zich wachten. Onze landgenote Julie Van de Velde sloeg samen met Elynor Bäckstedt (de zus van Zoë) en Andersson de handen in elkaar om aan de zes lokale rondes in Wollongong te beginnen. Van de Velde toonde zich ook sterk over de passages van de Mount Ousley en de Mount Pleasant.

Bij de tweede keer van die laatste klim moest Andersson haar medevluchters laten rijden. In het peloton bepaalden de Italianen en de Nederlandse Ellen van Dijk aardig het tempo. Naar het einde van de derde ronde was ook deze vlucht ten einde.

De grote groep maakte zich dan op voor een nieuwe passage over de kuitenbijter Mount Pleasant. Daar kregen zowel Julie De Wilde, Shirin van Anrooij en Elisa Balsamo het erg moeilijk. De Deense Emma Norsgaard hield het helemaal voor bekeken.

Thuisrijdster glipt weg

Na tevergeefse pogingen van Spratt en Brown, waagt de Australische Sarah Roy zich aan een ontsnapping. Onder luide aanmoediging van het thuispubliek sloeg ze een kloof, maar de Italiaanse vrouwen hielden haar binnen handbereik.

Toen Roy enkele kilometers ingelopen werd, toonden de favorieten zich eindelijk. De Poolse Niewiadoma lokte met een demarrage voor de Mount Pleasant Lippert, Moolman, Longo Borghini, Persico en Chabbey uit hun kot. Van Vleuten probeerde nog de aansluiting te maken, maar moest net zoals bijvoorbeeld Lotte Kopecky achtervolgen.

Aan de top kwam er het duo Lippert – Longo Borghini. Uttrup Ludwig, Moolman en Niewiadoma dichtten het gat na enige tijd. Zo kregen we vijf leidsters. In de achtervolging ontstond er een groepje met Van Dijk, Vos, Van Vleuten, Kopecky en Persico. Door toedoen van een sterke Van Dijk kregen we een nieuwe hergroepering.

Solo Reusser

In de laatste 11 kilometer zag de Zwitserse Marlen Reusser haar moment dan gekomen. Ze weet van zichzelf dat ze een stukje kan hardrijden en wilde dat voordeel nu ook uitbijten met de Mount Pleasant in het verschiet. Met de nodige voorsprong begon Reusser aan de klim, maar in haar rug zat de rest allesbehalve stil. Door een aanval van Lippert komen Moolman, Uttrup Ludwig, Longo Borghini en Niewiadoma mee. Dezelfde vijf namen als eerder in de koers namen andermaal de kop over. Lotte Kopecky zat ook nu in de achtervolging.

Jump Van Vleuten

Bij de vijf vooraan viel het tempo stil, waardoor de achtervolgende groep gewoon terugkeerde. Lotte Kopecky was meer dan ooit dicht bij een wereldtitel. Maar terwijl iedereen zich opmaakte voor een massasprint, sprong Annemiek van Vleuten weg. Met een onwaarschijnlijke jump bleef ze de rest voor. Lotte Kopecky grijpt als tweede naast het goud! Silvia Persico pakt het brons.

 • * Annemiek van Vleuten, met gebroken elleboog, is de nieuwe wereldkampioene
  * Lotte Kopecky sprint na sterke koers naar zilver
  * Morgenochtend staat het WK van de mannen op het programma
 • Finish

  Top vijf, zilver voor Kopecky!

  1. Annemiek van Vleuten (Nederland)
  2. Lotte Kopecky (België)
  3. Silvia Persico (Italië)
  4. Liane Lippert (Duitsland)
  5. Cecilie Uttrup Ludwig (Denemarken)
 • Finish

  Heroïsch!

  Voor de tweede keer in haar carrière wint Annemiek van Vleuten het WK, deze keer in Wollongong. En op wat een manier. Met een gebroken elleboog en vanmorgen nog de woorden "ik kan niet uit het zadel", doet de Nederlandse alle monden openvallen met een mirakel. Maar ook meer dan verdiend.


 • Annemiek van Vleuten wint het WK!

 • Finish Einde wedstrijd

 • Finish

  Annemiek Van Vleuten wint!!!

  Een mirakel, een wonder. Hier hebben wij geen woorden voor. Met een ultieme aanval en een gebroken elleboog wint Annemiek van Vleuten het WK in Wollongong. Lotte Kopecky kwam nog flink opzetten, maar moet zich tevreden stellen met zilver.


 • Laatste km

  Aanval Van Vleuten

  Aanval Van Vleuten, niemand reageert. Houdt ze vol? Het zou een wonder zijn.


 • Laatste km

  Nog één kilometer

  Het groepje met Kopecky en Van Vleuten is net voor de laatste kilometer bij de vijf koplopers geraakt. Kopecky lijkt goede benen te hebben, we gaan sprinten met een klein pelotonnetje. Komaan Lotte!

 • 2 km

  Spannend!

  Nog twee kilometer en de vijf koplopers voelen de hete adem van het groepje met Kopecky en co. De derde groep met Vos ziet zijn kansen in rook opgaan.


 • 3 km

  Kopecky komt dichter

  Het verschil tussen de vijf koplopers en het groepje met Kopecky bedraagt nog maar zeven seconden met nog drie kilometer te gaan. In een derde groep hangt Marianne Vos. 


 • 4 km

  Toch nog Vos?

  Vooraan valt het volledig stil, ook bij Kopecky en Van Vleuten hetzelfde verhaal en dat betekent dat een groepje met Vos misschien toch nog kan aansluiten. Als bij wonder.


 • 5 km

  Kopecky moet het alleen doen

  De vijf koplopers hebben een voorsprong van twaalf seconden, want het draait daar niet zo goed rond. In de achtervolging zien we Kopecky en een sterke Van Vleuten alsmaar dichter komen. Van Marianne Vos, nochtans topfavoriete, geen spoor meer.

 • 6 km

  Kopgroep van vijf

  1. Elisa Longo Borghini (Italië)
  2. Cecilie Uttrup Ludwig (Denemarken)
  3. Liane Lippert (Duitsland)
  4. Katarzyna Niewiadoma (Polen)
  5. Ashleigh Moolman-Pasio (Zuid-Afrika)
 • 8 km

  Lippert legt er een nieuwe laag op

  Alsof het niets is, draait Lippert nog eens het gashendel op. Longo Borghini, Niewiadoma, Moolman en Ludwig volgen in haar wiel. Dezelfde vijf namen als daarnet. op de top van de laatste keer Mount Pleasant hebben zij net geen twintig seconden voorsprong op Kopecky, Vos,...

 • 8 km

  Reusser gegrepen

  En opnieuw Liane Lippert die een zware bom dropt. Daarmee raapt ze meteen Reusser op en krijgt gezelschap van onder meer Longo Borghini en Uttrup Ludwig. Kopecky en Vos zijn in een tweede groepje verzeild geraakt.


 • 8 km

  Kopecky op post

  Wie we daar hebben. Lotte Kopecky neemt een bocht op de tweede positie en oogt goed. In de verte kan zij vluchter Reusser zien. 


 • 9 km

  Is er een Italiaanse Van Dijk?

  Ellen Van Dijk knalde daarnet op haar eentje het gat toe tussen het pelotonnetje en de vijf koplopers, maar haar tank lijkt leeg. De Italianen moeten nu het vuile werk opknappen, maar beschikken niet meteen over een type Van Dijk. Marlen Reusser zit op de Mount Pleasant met dertien seconden voorsprong.


 • 11 km

  Reusser kan hier wel wat mee

  Onderschat Marlen Reusser niet. Met tien seconden voorsprong begint ze aan de laatste keer Mount Pleasant. En ze kan een aardig stukje tegen de klok afwerken, getuige haar derde en bronzen stek op het WK tijdrijden afgelopen zondag.


 • 12 km

  Aanval Reusser

  Marlen Reusser springt weg op twaalf kilometer van de streep en daar zit heel wat op. De Italianen halen alles uit de kast, maar knallen het gat niet zomaar toe. Kopecky zit goed mee in de achtervolgende groep, dat geeft de burger moed.


 • 13 km

  Samensmelting

  De vijf koplopers zijn gegrepen door het uitgedunde peloton, dankzij het trekwerk van Ellen van Dijk. De groep telt nu 27 pionnen met nog 13 kilometer te gaan. We naderen de laatste keer Mount Pleasant.


Vastgoed

Jobs in de regio