© Patrick De Roo

Bouwovertredingen Botanic Sanctuary rechtgezet: slagboom aan luxehotel weg, mogelijk verdwijnen ook gotische bogen

Antwerpen -

Een aantal bouwovertredingen bij het luxehotel Botanic Sanctuary Antwerp zou door projectontwikkelaar Iret Development dan toch worden rechtgezet. Uit het tweede preadvies van het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed blijkt volgens ATV dat onder meer de gotische bogen zullen verdwijnen. De omstreden slagboom aan de zijde van de Leopoldstraat is ondertussen weg.

Sacha Van WieleBron: ATV

Het luxueuze complex, met onder andere restaurants en een hotel, is gevestigd naast de botanische tuin langs de Leopoldstraat. Er is wel wat heisa over dit project, vooral omdat er een reeks bouwovertredingen waren begaan. Het ontwikkelen van een historische site is gebonden aan strenge voorschriften en vergunningen. Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed stelde een reeks overtredingen vast. Iret Development heeft nu een nieuwe omgevingsaanvraag lopen met onder meer de vraag tot regularisering van enkele overtredingen.

Het agentschap stelt in het doornemen van deze aanvraag vast dat de projectontwikkelaar zelf al enkele overtredingen gaat rechtzetten. Zo staat in het preadvies het volgende te lezen: “We zijn verheugd dat het afdak aan de wintertuin, de veranda en de gotische bogen verdwijnen en dat de luifel opnieuw wordt ingekort”.

Het agentschap hoopt nu alleen dat er geen nieuwe constructie komt op de plek van de bogen aan de Leopoldstraat. De nieuw ingediende plannen in de omgevingsvergunning zouden daarover niet duidelijk zijn.

Bij Iret Development wensen ze geen commentaar te geven op de inhoud van het preadvies van het agentschap Onroerend Erfgoed, ook niet over het verdwijnen van onder meer de bogen.

“We willen het debat in alle sereniteit laten verlopen”, zegt Benoit Stockman van Iret Development. “Er zijn nog procedures die lopen en we zijn in overleg met de verschillende overheden.”

Slagboom

De slagboom aan de zijde van Leopoldstraat is ondertussen wel verwijderd. Die werd enkele weken geleden al open gezet op aandringen van Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). Er was ook wel wat protest rond. Het moet voor voetgangers en fietsers mogelijk blijven om vlot door te steken van de Leopoldstraat naar de Lange Gasthuisstraat.

“Het klopt dat we de slagboom lieten verwijderen”, zegt Stockman. “Ook één van de twee bloembakken aan de zijde van de Lange Gasthuisstraat is verzet. Beide ingrepen deden we om de snelheid te beperken van sommige fietsers. Ik hoop nu maar dat er geen ongevallen gebeuren. Met het verwijderen van de slagboom willen we terug wat rust brengen in heel dit dossier en tonen dat we niet van slechte wil zijn.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio