© ATV

Waterleidingnet in Hemiksem weer vrijgegeven

Hemiksem -

De Hemiksemnaren kunnen hun drinkwater weer gewoon gebruiken zonder te koken. Pidpa laat weten dat de laatste stalen aantonen dat de verontreiniging in het leidingnet helemaal verwijderd is. Dat er de komende dagen nog Pidpa-aanwezigheid in de straten op te merken zal zijn, hoeft niet te verontrusten. Er worden nog extra metingen gedaan om de situatie op te volgen.

Om het waterleidingnet weer te kunnen vrijgeven, moeten in overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij en Agentschap Zorg en Gezondheid twee dagen op rij ‘blanco’ stalen kunnen worden voorgelegd. Vrijdag in de vooravond werd het licht op groen gezet. De inwoners worden aangeraden om alle kranen voor gebruik gedurende minstens twee minuten open te zetten om het stilstaande water in de leidingen weg te spoelen.

Begin deze week was er onrust ontstaan toen in twee straten in Hemiksem een lichte verstoring van de normen was vastgesteld. De dag nadien bleek dat de bacteriologische verontreiniging zich verder over Hemiksem verspreidde. Bij velen riep het nare herinneringen op aan eind 2010.

Er werd niet ontkend dat de verontreiniging mogelijk maag- en darmklachten zou kunnen veroorzaken, maar volgens de huisartsenkring was er geen opvallende toename. Neemt niet weg dat er sommige inwoners - al dan niet door het water - met klachten kampten.

(bar)

 

Aangeboden door onze partners