De leden van de indrukwekkende muziektheaterproductie repeteerden de afgelopen dagen in cc Ter Dilft in Bornem. © Joris Herregods

Indrukwekkende muziektheaterproductie brengt het verhaal van de Graaf van Egmont weer tot leven

Bornem, Mechelen -

Acteurs Jan Decleir en Roy Aernouts delen vanaf zaterdag het podium met meer dan dertig zangers en muzikanten van het Vlaams Radiokoor en het blazersensemble I SOLISTI. Ze brengen een muziektheaterproductie over het leven van de Graaf van Egmont. Daarom repeteerden ze de afgelopen drie dagen intensief samen in cultuurcentrum (cc) Ter Dilft in Bornem.

Ward Bosmans

Zestien koorleden, dertien muzikanten en twee acteurs gaan zaterdag in première met de muziektheaterproductie Egmont, waarin ze een bloedige episode uit onze geschiedenis weer tot leven brengen in tekst en muziek. Het is een initiatief van theatergezelschap Het Banket dat eigenlijk al gepland was voor 2020. 2020 was namelijk het Beethoven-jaar, en in de productie zit dan ook veel werk van die componist. Zowel de tekst, afkomstig van Goethe, als de muziek van Beethoven werden beiden geschreven naar aanleiding van de onthoofding van de graaf van Egmont in Brussel (in 1568). Die tekst en muziek vormen een inspiratiebron voor de hedendaagse interpretatie van het verhaal. In I SOLISTI vond Het Banket een geschikte partner om het muzikale deel aan toe te vertrouwen. Het Vlaams Radiokoor werd dan weer betrokken bij de zangpartijen.

Parallellen

Volgens de Mechelse regisseur Tristan Versteven zijn er heel wat parallellen tussen het verhaal en de actualiteit. “Het verhaal van de Graaf van Egmont speelt zich af op een kantelpunt in onze geschiedenis, het beging van de 80-jarige oorlog. Dat heeft er voor gezorgd dat we nu over Nederland en België spreken. Het leuke aan de productie is dat je een driesprong hebt. De gebeurtenissen van toen zijn enerzijds interessant om te vertellen omdat ze onze geschiedenis hebben bepaald. Anderzijds is er de tijd van Beethoven en Goethe die muziek en teksten schreven over de Graaf van Egmont als protest tegen de komst van Napoleon. Bovendien was de aanzet tot de 80-jarige oorlog en de Beeldenstorm merkwaardig genoeg het feit dat de graan- en de energieprijzen toen heel hoog waren”, aldus regisseur Tristan Versteven.

Acteur Roy Aernouts leest de tekst van Graaf van Egmont voor. © Joris Herregods

Het was een proces van maandenlang artistiek puzzelen tussen muzikanten en theatermakers. En vooraleer de voorstelling in première gaat, werd er de voorbije week nog drie dagen met alle partners samen gerepeteerd in cc Ter Dilft in Bornem. De productie Egmont wordt de komende maanden negen keer gespeeld in Vlaanderen en Nederland. Op donderdag 13 oktober staat ze ook in Ter Dilft zelf.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio