V.l.n.r.: Chris De Hondt en Geert Guilliams (Solutions30), Nicholas De Walsche (Fiberklaar), Luc Spiessens (schepen van Openbare Werken Willebroek), Betty Horvath (Solutions30), Stefan Rijken (Fiberklaar) en burgemeester Eddy Bevers. © RR

Willebroek maakt zich klaar voor digitale toekomst: “Nieuwe stap in glasvezelambities”

Willebroek -

Afgelopen donderdag werd in Willebroek de eerste spadesteek gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. De uitrol van het netwerk in Willebroek omvat in deze fase 11.356 huisaansluitingen, goed voor 280 kilometer aan glasvezelkabel. Inwoners kunnen een gratis huisaansluiting aanvragen zolang de aannemer in Willebroek aan de slag is.

Ward Bosmans

Het bedrijf Fiberklaar rolt in heel Vlaanderen zijn open glasvezelnetwerk uit, en nu dus ook in Willebroek. De ambitie is om tegen 2028 1,5 miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een huisaansluiting. Het gaat om een investering van 2,5 miljard euro. Met de uitrol van het netwerk wil Willebroek, volgens burgemeester Eddy Bevers (N-VA) volop de kaart trekken van de digitalisering. De werken in Willebroek zouden moeten klaar zijn tegen eind 2023. “Met deze symbolische eerste spadesteek schrijven we een nieuw hoofdstuk in onze digitale ambities”, zegt hij. “Het open glasvezelnetwerk van Fiberklaar zal onze inwoners de toegang geven tot de allernieuwste internettechnologie en zal ons helpen om onze digitale dienstverlening nog te verbeteren. Met een directe lijn van communicatie met Fiberklaar werken we samen om de werken in goede banen te leiden.”

De aannemer is ondertussen gestart met de werken op het terrein. De inwoners krijgen enkele dagen vooraf een brief in de bus met de nodige praktische informatie. Nicholas De Walsche, de commercieel directeur van Fiberklaar, is trots om in Willebroek de eerste spade in de grond te steken. “Het enthousiasme voor het Fiberklaar-netwerk is groot bij de Willebroekenaars. We kijken ernaar uit om de goede samenwerking met het gemeentebestuur verder te zetten en willen hen bedanken voor hun ondersteuning. Met Willebroek zetten we een mooie, nieuwe stap in onze glasvezelambities in Vlaanderen”, zegt hij.

De capaciteit van een glasvezelkabel is virtueel oneindig en bovendien is het glasvezelnetwerk bliksemsnel en zeer stabiel. Fiberklaar biedt zelf geen internetabonnementen aan, maar stelt zijn netwerk open voor alle operatoren. Dat wil zeggen dat de inwoners van Willebroek de vrije keuze hebben voor de deelnemende telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. De gratis huisaansluiting verandert bovendien niets aan de bestaande internetaansluiting. Op dit moment bieden Proximus, edpnet, Multifiber en RapidXS hun diensten aan op het netwerk van Fiberklaar. Verwacht wordt dat er in de toekomst nog andere providers op de fiberkar zullen springen. (wabo)

fiberklaar.be/willebroek

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio