De school werd vrijdagmiddag feestelijk heropend. © Joris Herregods

Het Talent is eerste stedelijke basisschool met luchtzuivering in elke klas: “Die ingreep was echt nodig”

Borgerhout -

Na grootscheepse verbouwingswerken die bijna twee jaar duurden, vond vrijdagmiddag de feestelijke heropening plaats van basisschool Het Talent in Borgerhout. Eyecatcher: een nagelnieuw ventilatiesysteem met luchtzuivering zodat de leerlingen in elke klas kunnen genieten van zuivere lucht.

Elien Van Wynsberghe

De afgelopen twee jaar onderging Het Talent een ware transformatie. De gebouwen in de Juul Grietensstraat waren sterk verouderd en bovendien kampte de school met een groot ruimtetekort.

De kleuterschool werd daarom volledig afgebroken. In de plaats werd een nieuwbouw opgetrokken met grote ramen, groendaken en veel lichtinval. “Ook de lagere school werd grondig gerenoveerd. De gevel werd aangepakt, er werden nieuwe ramen gestoken en er zijn ook extra ruimtes gecreëerd waaronder een polyvalente zaal en een leeshoek”, vertelt directrice Wendy Van Bommel. De turnzaal kreeg op zijn beurt een nieuwe, verende sportvloer. “En onze speelplaats is nu groener en heeft er een avonturenzone, een fietsparcours en een zandbak bij.”

In alle klassen en in heel de school werd een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd. © Joris Herregods

Een nieuw ventilatiesysteem met luchtzuivering zorgt ervoor dat de 180 leerlingen van de basisschool in elke klas zuivere lucht krijgen. “Die ingreep was ontzettend belangrijk.” Een studie van VITO in opdracht van Onderwijsnetwerk Antwerpen had immers aangetoond dat Het Talent in een rode zone ligt wat luchtkwaliteit betreft. “Onze school scoorde zeer slecht omdat we zo dicht bij de Ring zitten. In die mate dat we eigenlijk onze ramen niet mochten openzetten. Nu blijven de ramen gesloten maar hebben we dus wel overal propere lucht.”

“We zetten er sterk op in om onze 120 scholen te verduurzamen”, licht Jeff Van Poppel, zakelijk directeur van Stedelijk Onderwijs toe. “De renovatiewerken aan Het Talent kostten ongeveer drie miljoen euro.”

Parcours om te steppen en te rolschaatsen

Tijdens de werken liepen de leerlingen school in containerklassen een paar honderd meter verderop. Maar die tijd is nu officieel achter de rug. En dat werd vrijdagmiddag gevierd. Tijdens dat feest gaven de leerlingen van het vijfde leerjaar de aanwezige ouders, buren en andere genodigden maar al te graag een rondleiding doorheen hun nieuwe school. Zo ook Fatima, Bilal, Lina en Mohammed.

Mohammed, Bilal, Lina en Fatima. © Joris Herregods

“We zijn heel blij met onze nieuwe school”, vertellen ze enthousiast. “Het is nu veel leuker om naar hier te komen. Onze oude klassen waren erg klein en onze tijdelijke klassen waren verder weg. Nu hebben we meer plaats, we hebben nieuwe tafels om aan te zitten én we hebben een grotere speelplaats met een zandbak. Er is ook een parcours om te steppen en te rolschaatsen. Dat is supertof.”

En dus nemen ze nieuwsgierige ouders graag op sleeptouw voor een rondleiding. “Die hebben we twee keer geoefend. We hebben alles van buiten geleerd. Spannend hoor.”

Directrice Wendy Van Bommel. © Joris Herregods

Geen feest zonder lekkers. © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio