De Stadscampus in Antwerpen centrum. © BELGA

Antwerpen blijft bij zijn vier campussen: “Verder rationaliseren is voorlopig niet nodig”

De UGent heeft deze week aangekondigd dat ze tegen 2050 vijf campussen zal sluiten. Het grote, verouderde patrimonium kost in deze tijden van hoge energieprijzen te veel. Bovendien zijn de activiteiten van de universiteit nu te veel versnipperd. Er komen drie ‘clusters’. Universiteit Antwerpen heeft niet meteen plannen in die richting.

LEES OOK. UGent sluit 5 campussen en wil alle faculteiten tegen 2050 samenbrengen in 3 clusters

De UGent beschikt nu over een twintigtal aparte campussen in de stad. Die bevinden zich vaak in historische, verouderde gebouwen. Tegen 2050 worden die gegroepeerd in drie kerncampussen. Op elke locatie zullen vier ­faculteiten of delen ervan worden gegroepeerd. De eerste cluster ligt in het centrum van de stad, de tweede is wat vandaag de site rond het UZ Gent en De Sterre is, en de laatste is de uitgestrekte zone tussen Zwijnaarde en Merelbeke. Volgens rector Rik Van de Walle krijgt de universiteit zo meer ‘smoel’ en kan er ook beter tussen de faculteiten worden samengewerkt.

Antwerpen heeft geen gelijkaardige plannen. Peter De Meyer, woordvoerder van UAntwerpen: “UGent is veel groter en veel meer versnipperd dan Antwerpen. Wij hebben nu vier campussen, de Stadscampus, Drie Eiken, Middelheim en Groenenborger. Die laatste twee zijn intussen al door een wandelpad verbonden. Dat kun je moeilijk versnippering noemen. We hebben in het verleden wel hier en daar gerationaliseerd. Zo is de opleiding Toegepaste Taalkunde, de vroegere Vertalers en Tolken, verhuisd van een oud gebouw in de Schildersstraat naar de Stadscampus. Verder rationaliseren is in Antwerpen voorlopig niet nodig.” (kvm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER