Tellen en cijferen voor de energiefactuur. © rr

Vooruit én Groen pleit voor oprichting crisiscel ‘energie en armoede’

Niel -

“De gemeente moet nu de factuur van de Nielenaren helpen verlagen.” Dat zegt oppositiepartij Vooruit én Groen. De partij komt daarom in de gemeenteraad van 27 september met enkele voorstellen. Ze pleit onder meer voor de oprichting van een crisiscel ‘energie en armoede’.

“We ontvangen heel wat wanhopige berichten van inwoners”, zegt fractieleider Chris Ceuppens. “Zelfs mensen die tot nu toe goed konden leven, komen plots moeilijk rond. We moeten over de partijgrenzen heen samenwerken om de facturen opnieuw betaalbaar te maken. Niemand mag in het donker of in de kou komen te zitten.”

“Een crisiscel van lokale experten samen met alle leden van de gemeenteraad en het Bijzonder Comité Sociale Dienst moet alle pistes onderzoeken hoe we de facturen van de Nielenaren kunnen helpen verlagen”, stelt Ceuppens. “Wij willen alvast dat het lokaal bestuur het dividend van 50.000 euro dat de gemeente ontvangt van afvalintercommunale ISVAG teruggeeft aan de Nielenaar en ook een belastingverlaging moet bespreekbaar zijn.”

Daarnaast pleit de partij voor één aanspreekpunt voor persoonlijke hulp. “Heel wat mensen vinden hun weg niet naar de bestaande info en steunmaatregelen. Ze hebben hun buik vol van online contactformulieren, digitale prijsvergelijkers en callcenters. We moeten mensen persoonlijk helpen zodat ze krijgen waar ze recht op hebben. Gooi de deuren van ons Sociaal Huis open en activeer de gemeentelijke BuurtZorgLijn. We moeten de Nielenaren zelf contacteren en actief problemen opsporen.”

Vooruit én Groen pleit verder nog voor de verspreiding van heldere informatie via een speciale uitgave van Niel Echo en een infobeurs en vraagt om de mogelijkheden te onderzoeken om samen te werken en studeren in de gemeentelijke sporthal of ander gemeentelijk gebouw.

(bar)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio