Een F-toestel verbruikt bijna drie keer zoveel dan een A-toestel. © RR

Onze bespaartip: zuinige koelkast kan je op lange termijn tot 1.000 euro opleveren

Van torenhoge energieprijzen tot historische inflatie: het leven wordt aan sneltempo duurder. Het goede nieuws is dat we met kleine ingrepen steeds meer impact kunnen hebben op onze portemonnee. Daarom geeft Gazet van Antwerpen elke dag een handige bespaartip. Doe er je voordeel mee.

In tijden van gigantische energieprijzen wordt het energielabel van een nieuw huishoudtoestel vele malen belangrijker dan het prijskaartje. Een zuiniger toestel is duurder in aankoop, maar verbruikt ook aanzienlijk minder. Als je bij de aankoopprijs de jaarlijkse kost voor elektriciteit optelt, zie je het verschil tussen een A-toestel en een F-toestel jaar na jaar kleiner worden. Coolblue maakte al de berekening voor koel-vriescombinaties: het gemiddeld jaarverbruik van een toestel met energielabel A is 109 kWh, voor label F is dat 253 kWh. Aan 45 cent per kWh betaal je voor het A-toestel 735 euro aan energiekosten op 15 jaar tijd, voor het F-toestel is dat 1.710 euro. Een verschil van 975 euro.

Wij vergeleken op Coolblue een koel-vrieskast van Samsung met label A en een aankoopprijs van 1.399 euro met een ongeveer even groot toestel van Beko met label F, dat 579 euro kost. Een prijsverschil van 820 euro dus, maar het F-toestel verbruikt bijna drie keer zoveel. Aan een prijs van 60 cent per kWh heb je dat verschil na 6,5 jaar terugverdiend. Op 10 jaar bespaarde je met het zuinige toestel 440 euro, na 15 jaar is dat 1.070 euro.  (jvbo)

Vastgoed

Jobs in de regio