Laat je niet misleiden door deze foto: Tom Van Doninck (m), Stijn en Roel Soetwey hebben hard gewerkt om van het afgeleefde Patuljak een gezellig lokaal te maken waar de leidingsploeg voortaan kan vergaderen en chillen. © JAA

Chiro Terdonck rondt bouwproject Patuljak af: “Eindelijk eigen stek voor leidingsploeg”

Schoten -

Dertien jaar nadat ze van de parochie de sleutels kregen van Patuljak, heeft Chiro Terdonck het voormalige jeugdhuisje volledig gerenoveerd en heringericht. “Onze leidingsploeg heeft nu eindelijk de eigen stek die ze verdient”, aldus Tom Van Doninck en de broers Roel en Stijn Soetewey van het bouwteam, want de jongeren hebben het heft in eigen handen genomen op deze werf.

Jan Auman

Patuljak betekent kabouter in het Kroatisch. Maar in Schoten doet de naam zeker bij mensen van middelbare leeftijd terugdenken aan het wat alternatieve jeugdhuis dat tot begin deze eeuw in de Kuipersakkerstraat gevestigd was, tussen Chiro Terdonck en de speelplaats van vrije basisschool Heilige Familie.

“Dat het zo lang geduurd heeft alvorens we ‘de Patuljak’ echt aangepakt hebben, kent verschillende oorzaken”, vertelt intussen oud-leider Stijn Soetewey. “Eerst was er het grote bouwproject om onze eigen lokalen uit te breiden en te vernieuwen. Dat heeft veel centen en energie gekost. Vier jaar geleden hebben we dan toch een doorstart gemaakt met Patuljak. Dat gebeurde dankzij de bijeen gespaarde centen na evenementen als de Terdonckse Feesten en ons Pitaweekend. Maar vooral door zelf de handen uit de mouwen te steken.”

Wanneer we het intussen gebruiksklare leidingslokaal betreden, liggen Stijn (25), Roel (21) en Tom (23) – de spil van het Terdonck-bouwteam – languit in het typische en dus met namen en boodschappen volgeschreven Chiro-salon op de mezzanine. Op je lauweren rusten heet dat. Verdiend, want deze drie en andere Chiro-getrouwen hebben naast hun engagement voor de Aspi’s en andere groepen die ze leiden, bergen werk verzet. Want er was niet veel goeds meer aan het voormalige jeugdhuis, dat uit veiligheidsredenen ook altijd op slot bleef voor de Chiro-kinderen.

De leidingsploeg van Chiro Terdonck beschikt voortaan over het meest ‘cosy’ lokaal van Schoten. Stijn, Roel en Tom strekken de vlag van hun groep. © JAA

Kickertafel

“Er waren geen ramen meer, geen verwarming, geen elektriciteit en zelfs de muren stonden op instorten. Uiteindelijk hebben we alleen de trap en kickertafel bewaard als relicten van Patuljak. Maar zelfs die ‘sjottersbak’ hebben we onder handen moeten nemen”, toont Roel het populaire caféspel dat net als de rest van het lokaal eindelijk klaar is voor de aftrap.

“Ongelofelijk wat we allemaal hebben bijgeleerd op deze werf”, getuigt de Chiroleider, die nochtans geen bouwkunde, maar animatiefilm studeert in Genk. “Gelukkig kregen we steun en advies van vaklui die sympathiseren met Chiro Terdonck. Zo konden we rekenen op de helpende handen van renovatiefirma Janco, Criel Chapwerken, Herman Hove, het tegelbedrijf van oud-lid Kevin Adams, elektricien Wim De Swaef en plaatselijke handelszaken die gratis materialen ter beschikking stelden.”

“De gemeente kwam over de brug met subsidies ten belope van ongeveer de helft van ons totale renovatiebudget van 20.000 euro. Maar als het hier straks lekker warm is, komt dat toch ook door mij. (lacht) Ik ben gisteren met weinig voorkennis nog de buizen gaan kopen, waarmee een specialist vandaag de laatste hand legt aan dit renovatieproject.”

 © JAA

Feest

Nog wat opruimen, poetsen en de ‘Patuljak’ staat opnieuw ten dienste van de Schotense jeugd. Het wordt het knusse vergader- en ontspanningslokaal voor de liefst achttien jongeren die onder aanvoering van groepsleiders Ruben Sledsens en Ghanta Devaux iedere zondag liefst 170 kinderen opvangen. Daarmee is Chiro Terdonck de grootste Chirogroep van Schoten. De leidingsploeg moest het tot dusver zonder eigen stek stellen.

“Zaterdag 24 september nodigen we alle betrokkenen en helpende handen uit om het eindresultaat te komen bewonderen. We koppelen er meteen een openingsfeestje aan”, aldus Tom. “Het is hier best gezellig. We overwegen om het lokaal – zo’n 56 vierkante meter groot – ook te verhuren voor privéfeestjes. Maar onze leiding moet er vooral zelf van genieten. Misschien kunnen we hier straks samen al naar het WK voetbal kijken.” (jaa)

 © JAA

De Terdonck wall of fame vol ‘helpende handen’. © JAA

 © JAA

Eén van de blikvangers: de gerestaureerde kickertafel. © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio