Soe had het duidelijk naar haar zin in het klompenmuseum. © Eén

Soe Nsuki valt van de ene verbazing in de andere in de Kempen: “Een toffe beleving”

Laakdal, Herentals -

Vlaanderen Vakantieland bezoekt op zaterdag 24 september de Kempen. Voor de rubriek Soegesties trok Soe Nsuki naar onze regio en viel er van de ene verbazing in de andere. “Ik bezocht in Morkhoven de enige saffraanboerderij van het land”, zegt ze.

Tom Vets

In de aflevering is te zien hoe Maureen Vanherberghen en Astrid Coppens drie activiteiten doen in de provincie. Ze bezoeken onder meer de tattootentoonstelling Onderhuids in het Speelkaartenmuseum in Turnhout.

Soe op de saffraanboerderij van Linda en Marc  ©  Eén

Maar er is veel meer. Soe Nsuki gaat aan de slag met saffraan op de eerste saffraanboerderij van België in Morkhoven (Herentals). “Wat een toffe beleving was”, zegt ze enthousiast. “Dat is van Linda en Marc, een koppel dat lang in Antwerpen woonde en op een dag het wilde plan had om in Morkhoven die boerderij uit de grond te stampen. Ze doen alle werk zelf, wat enorm intensief is. Ze zijn de enige in België die op deze manier kweken, en bij hen is het dus pure saffraan. Niet van dat spul in de winkel waar soms nog andere kruiden onder gemengd zitten. Die saffraanbol moet je eerst met de hand in de grond steken. Dat moet dertig centimeter diep. De bollen moeten op dusdanige manier in de grond zitten dat er bloemen uit kunnen groeien, die op hun beurt moeten drogen. Megaveel werk dus. Vandaar ook dat het zo veel kost. Ze noemen het niet voor niets het rode goud. Maar de uitbaters doen hun job met zo veel passie dat ze er urenlang over kunnen vertellen.”

Zelfgebouwd vlot

Vervolgens trekt Soe richting Herentals, waar ze een vlot bouwt om op de Kleine Nete mee te varen. “Het gaf veel voldoening om zelf dat vlot te bouwen. Het deed me terugdenken aan die avonturenboeken uit mijn jeugd zoals Robinson Crusoe. Enkele specialisten ter plekke gaven de nodige tips. Welke knoppen moet je gebruiken en hoe moet die gewichtsverdeling zijn? Ik was er trots op om te kunnen varen op iets dat ik zelf in elkaar had kunnen steken.”

 ©  Eén

Ten slotte komt nog het klompenbelevingspad in Laakdal, een initiatief van Kempens Landschap, aan bod. “Ik had er nog nooit van gehoord. Ik vond vooral het klompenmuseum interessant. Tot enkele jaren geleden, toen de klompenmaker nog leefde, werden er talloze exemplaren gemaakt. Je kan die daar allemaal bezichtigen. Het klompenbelevingspad is zeker iets dat je met het hele gezin kan beleven. Dat is gesitueerd achter het klompenmuseum. Bezoekers kunnen klompen ontlenen en het lopen op klompen ervaren tijdens een tocht door het bos over verschillende ondergronden en avontuurlijke belevingselementen.”

Soe is zelf afkomstig uit Kalmthout. Ook dat zit in de uitzending, met een bezoek aan de Kalmthoutse Heide en de gloednieuwe brand- en uitkijktoren. “Op die toren ben ik nog niet geweest, maar als kind was de Heide vaste prik. Zeker als je met school moest leren over de bladeren en de bomen. Of zelfs gewoon om te sporten.”

Vlaanderen Vakantieland, Eén, 18.40u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners