De booth van Aura. © RR

Club Aura opent zaterdag voor het eerst de deuren: “Muzikale en culturele diversiteit van Antwerpen op kaart zetten”

Antwerpen -

Eentonig, verzadigd en weinig durf. Het zijn maar een aantal verwijten die criticasters het Antwerpse (elektronische) nachtleven toedienen. Club Aura, dat zaterdag zijn openingsnacht viert, wil hen lik op stuk geven. Met een gevarieerd muzikaal aanbod en met diversiteit, veiligheid en inclusiviteit als kernwaarden wil Aura zich op de alternatieve kaart zetten en voorzien in de noden van jong en oud.

‘A brand new electronic music club is coming’. Met die veelbelovende doch mysterieuze woorden kondigde Aura eind juni zijn entree in Antwerpen aan. Bij wie al een tijdje nauw bij het stadse nachtleven betrokken is, zal de naam vast en zeker een belletje doen rinkelen. “Aura was namelijk een van de zalen van Nox, nu IKON. Sinds 2008 is er niets meer veranderd aan die ruimte. Geen investeringen, geen verhaal noch visie” vertelt Ruben Ravignot, promotor bij Aura.

 © RR

“De troef van Antwerpen is diversiteit, en daar moet je op inspelen.” En dat begreep Ruben als geen ander. “Het was tijd voor een nieuw verhaal in de stad. Met een aantal gelijkgestemden besloten we daarom de Aura zaal volledig te strippen en te herinrichten naar hedendaagse noden met onder meer een geüpdatet geluidssysteem. We namen meteen ook de tweede zaal onder handen en doopten hem de Fusia Bar. Het beheer wordt wel nog steeds gedaan door de mensen van IKON.”

Awareness team

Vanaf zaterdag moeten beide zalen de Antwerpse muzikale en culturele inclusiviteit en diversiteit op de kaart zetten. “Onze belangrijkste boodschap is niet mis te verstaan: iedereen is welkom. Er is geen ‘door policy’ en op de dansvloer moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Om ieders veiligheid en plezier te garanderen, beschikken we zowel aan de inkom als in de zaal over een ‘awareness team’, die bezoekers de spelregels duidelijk maken en als aanspreekpunt dienen wanneer je daar nood aan hebt, voor welke reden dan ook. Meer nog dan goed geluid of coole lichten is dat echt belangrijk voor ons.”

 © RR

De diversiteit zal trouwens niet alleen zichtbaar zijn, maar ook hoorbaar. Qua programmatie voorziet Aura namelijk een brede waaier aan elektronische muziek. “Uiteraard techno en house, maar net zo goed dubstep, acid, drum ’n’ bass en nog zo veer meer, in Aura limiteren we geen genres”, lacht Ravignot. “We combineren nieuwe artiesten en gevestigde waarden. We doen niet mee aan het uitmelken van dezelfde crews en artiesten. Aura wil allesbehalve een commerciële club worden die toevallig alternatieve muziek aanbiedt.”

Verborgen parel

Aura ambieert wel de titel van verborgen parel in Antwerpen. “Dat is de reden waarom we geen moeite doen om in het middelpunt van de belangstelling te raken. Bekend worden interesseert ons niet, een plaats bieden aan interessante en verfrissende ideeën des te meer. Rode Duivels die hier champagne komen drinken is het laatste wat we willen.”

Maar of Dries Mertens en Romelu Lukaku gewonnen zijn voor de sounds van pakweg Pangaea, Delbaen & Veebo of Fais Le Beau & Vieira is nog maar zeer de vraag. Het is maar een greep uit de knappe line-up van aanstaande zaterdag. Hoewel zij aanzien genieten in de scene, is het nog even koffiedik kijken hoeveel mensen de opening night naar de Kotterstraat zal lokken.

 © RR

“De locatie draagt nog steeds een beetje de negativiteit van een aantal jaren terug mee. Maar vanop Astridplein ben je met het openbaar vervoer sneller hier dan in pakweg Club Vaag. Er is ook een veldstation naast de deur, dus eigenlijk is Aura enorm vlot bereikbaar”, meent Ravignot.

“Het is onze missie om aan te tonen dat deze buurt niet langer geassocieerd mag worden met de tijden van Nox. Jongeren beseffen dat al, ouderen nog net iets minder. Als je even naar Amsterdam kijkt, zie je dat de beste clubs ver buiten het centrum liggen. Waarom zou dat in Antwerpen dan niet kunnen. De recepten voor de ultieme clubervaring zijn aanwezig. Nu is het kwestie van de puzzelstukjes juist te leggen, en dan komt de rest vanzelf wel.” (lava)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio