© Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN SACHA. Antwerpse democratie komt weer thuis

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Sacha Van Wiele

Na elf jaar wachten, werden kosten noch moeite gespaard om van de opening van het gerenoveerde KMSKA een feest te maken, met galabal en alles erop en eraan. Net voor de zomer opende het vernieuwde stadhuis al zijn deuren na vier jaar sluiting wegens renovatie. Ook dat werd uitbundig gevierd. In datzelfde stadhuis vond deze week ook een belangrijke gebeurtenis plaats, al werd die niet groots gevierd.

Op het Schoon Verdiep weerklonk namelijk voor het eerst in vijf jaar weer het politieke debat. Voor heel wat raadsleden was het de eerste maal dat ze in het stadhuis een raadscommissie konden bijwonen. De laatste gemeenteraad in het stadhuis was in juni 2017, dus vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Voor Antwerps Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh was het ook even slikken. De politicus is actief rond dekolonisatie en voerde nog actie tegen het standbeeld van pater De Deken in Wilrijk. Hij stoorde zich al aan het borstbeeld van Leopold II in een zaaltje naast de tijdelijke raadszaal in het Bernarduscentrum, maar in de vernieuwde raadzaal blijkt nu een levensgroot portret van Leopold II te hangen, de koning die verantwoordelijk was voor gruwelijke misdaden in de voormalige Belgische kolonie Congo. Antwerps N-VA-gemeenteraadslid André Gantman verwees ernaar bij een vraag van Yasmia Setta (Groen) over het KMSKA en de Antwerpse koloniale geschiedenis. “De vraag over de koloniale geschiedenis zal plaatsvinden onder het waakzaam oog van Leopold II. Dit schilderij is ondertussen door de loop van de geschiedenis onroerend erfgoed geworden”, merkte Gantman op.

Net als Gantman herinnerde ook schepen Annick De Ridder (N-VA) zich nog de gemeenteraden in het stadhuis, toen ze nog raadslid was. Het deed haar duidelijk wel iets om opnieuw plaats te nemen in de statige raadszaal. “Voor mij is het toch speciaal om hier weer te zitten”, zegt De Ridder. Ze was alleen verbaasd dat de raadsleden nogal koeltjes reageerden. “Juist, jullie zaten hier maandagavond al.”

Het is nu uitkijken naar de gemeenteraad maandag. Er staan stevige debatten op de agenda. Welke positie nemen coalitiepartners Vooruit en Open Vld in bij enkele dossiers? Na de toelichting afgelopen maandag over de strijd tegen de drugscriminaliteit in Antwerpen, zal de oppositie burgemeester Bart De Wever (N-VA) hierover aan de tand voelen. De afgelopen weken werd duidelijk dat coalitiepartners Vooruit en Open Vld twijfels hebben over de war on drugs. Zij kunnen zich maandag natuurlijk verschuilen achter het argument dat het drugsbeleid geen stedelijke bevoegdheid is.

Dat is niet mogelijk als het gaat over de plannen van een tunnel onder de Scheldekaaien. Dat is honderd procent stedelijke bevoegdheid en Vooruit sprak zich al publiekelijk uit tegen dit plan. Met een motie zal Groen vragen om het plan op te bergen. Daarmee probeert de partij de socialisten te dwingen om in de gemeenteraad deze motie te steunen. Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) zal zich moeten verdedigen over het ontslag van Ruth Lasters nadat haar gedicht Losgeld door de schepen werd geweigerd als stadsgedicht. Ook hier lieten Vooruit en Open Vld al weten dat ze niet blij waren met deze weigering.

De Antwerpse democratie komt met de gemeenteraad in het stadhuis weer thuis en dat zal op het Schoon Verdiep duidelijk te horen zijn.

MEER OVER Politiek Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio