Zondag zet de brandweer van Sint-Amands haar deuren open. © Ward Bosmans

Brandweer Sint-Amands gaat tijdens opendeurdag op zoek naar nieuwe collega’s

Sint-Amands -

Aanstaande zondag zet de brandweerpost van Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) de deuren open. Wie zijn kinderdroom om brandweerman of -vrouw te worden, wil waarmaken is meer dan welkom. In het korps is er nog plaats voor een heleboel vrijwilligers. Zondag kan je tussen 11 en 18u alvast de sfeer eens komen opsnuiven.

Ward Bosmans

“We hopen tijdens onze opendeurdag een aantal nieuwe mensen aan te trekken die bij ons willen komen werken als vrijwilliger”, zegt sergeant Steven De Bondt (42). “We hebben momenteel 24 vrijwilligers in ons korps. Daar zijn behoorlijk wat jonge mensen bij. Maar om in de toekomst de vergrijzing op te vangen, hebben we plaats voor nog minstens een tiental nieuwe collega’s.”

Wie geïnteresseerd is om vrijwillig brandweerman of -vrouw te worden bij de post van Sint-Amands moet aan één voorwaarde al zeker voldoen. “Je moet op zeven minuten tijd in de kazerne kunnen zijn. Als je daaraan voldoet dan moet je een federaal geschiktheidsattest behalen. Dat betekent dat je getest wordt op basiswerkvaardigheden en op je algemene kennis. Je moet ook slagen voor enkele kleine fysieke proeven. Het meest spectaculaire is dat je op een brandweerladder moet durven klimmen van 30 meter hoog. Eens je dat attest hebt, kan je solliciteren in een brandweerpost die zich op maximaal zeven minuten van je woning bevindt”, legt Steven uit.

Zelf heeft hij zijn hart verloren aan de brandweer. “Ik kan je verzekeren dat dit het mooiste beroep ter wereld is. Het is fijn om mensen te helpen. Je wordt niet alleen door de slachtoffers geapprecieerd, maar ook door je leidinggevenden. Dat heeft ook consequenties voor je privéleven. Je leert bijvoorbeeld om gevaren in te schatten. Bovendien is ons korps een heel hechte groep. We hebben allemaal nog een normale job, maar toch proberen we zoveel mogelijk beschikbaar te zijn.”

Steven De Bondt (rechts) en twee van zijn collega’s. © Ward Bosmans

Brandweervrijwilligers ontvangen ook een vergoeding voor hun werk. Alle opleidingen worden vergoed en er is ook een basisuurloon dat gehanteerd wordt bij interventies. “Maar wie deze job voor het geld doet, is verkeerd bezig. Je moet dit vooral vanuit je hart doen”, zegt Steven.

“Het duurt twee tot drie jaar voor je alles onder de knie hebt. Maar wie een opleiding volgt, mag ook na zes maanden al mee tijdens bepaalde interventies. Wat onze voornaamste taken zijn? We verlenen vooral bijstand aan de ziekenwagens. Dat betekent dat we bijvoorbeeld patiënten helpen evacueren uit een appartementsgebouw. De specialiteit van onze post zijn de meetploegen. We rukken vaak uit om metingen te doen wanneer er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.”

Brandweervrouwen gezocht

Opmerkelijk is wel dat er bij de brandweer van Sint-Amands geen enkele vrouw te vinden is. “Die zijn nochtans meer dan welkom”, zegt Steven. “We hebben er zelfs een aparte kleedkamer voor. Maar jammer genoeg is de brandweer nog te vaak een job voor mannen. Al is het in de eerste plaats vooral teamwerk. Met mensen die willen scoren als individu kunnen we niet veel aanvangen.”

Wie zondag een kijkje gaat nemen bij de brandweer van Sint-Amands in de industriezone Hemelrijken mag zich onder andere verwachten aan kinderanimatie, demo’s van een gasbrand, het bevrijden van een slachtoffer van een verkeersongeluk en een brand van een frietketel. Ook het Rode Kruis is aanwezig met reanimatiepoppen. Je kan er terecht tussen 11 en 18u, de toegang is gratis.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio