“Dit is een domper op onze werking”, zegt Stefan De Maeyer van de Bornemse zwemclub. © Guy Delforge

Bornemse zwemclub betreurt dat werking weer twee weken stil ligt

Sportcomplex Breeven sluit de hele kerstvakantie zodat personeel overuren kan recupereren

Bornem -

Het personeel van het sportcomplex Breeven in Bornem kreeg deze week het bericht dat het zwembad en het sportcomplex Breeven tijdens de kerstvakantie sluiten “door de zeer hoge energiekosten en het eerder beperkte aantal zwembadbezoekers”. Schepen van Sport Eddie Bormans zegt dat de sluiting niets te maken heeft met energiebesparing.

Guy Delforge

Aan het personeel werd gemeld dat het sportcomplex en het zwembad de hele kerstvakantie zouden sluiten. Op 7 en 8 september zou de sporthal wel open zijn omdat er dan competitiewedstrijden zijn gepland. “Deze sluiting van het zwembad heeft helemaal niets te maken met energie besparen”, zegt schepen voor Sport Eddie Bormans (N-VA). “Begin september was het sportcomplex gesloten voor het grote onderhoud. Enkele onderdelen van de technische installatie van het zwembad moeten worden hersteld en dat kon toen niet gebeuren. Die herstelling duurt vier dagen. We hebben dan gekeken wanneer we het minste bezoekers hebben in het zwembad, en dat bleek de kerstvakantie te zijn.”

Te veel overuren

“We zullen met de sluiting wel een beetje energie besparen, maar we kunnen uiteraard de temperatuur van het water in het zwembad niet fors laten zakken. Als je die honderdduizenden liter water weer moet opwarmen, verbruik je nog tien keer meer energie. De hoofdreden voor de sluiting is echter dat we het personeel van het zwembad zo de kans geven om hun opgebouwde recuperatiedagen op te nemen. We zitten met een onderbezetting van de redders en de voorbije tijd hadden die mensen niet eens de kans om die dagen op te nemen. De gemiddelde redder zit bij ons met meer dan honderd overuren.” Dat niet alleen het zwembad, maar meteen het hele sportcomplex sluit, heeft volgens Bormans te maken met feit dat de redders ook worden ingezet aan de balie en de sportzalen maar weinig worden gebruikt in de vakantie.

“We bekijken ook hoe we in de toekomst het zwembad zo efficiënt mogelijk kunnen uitbaten”, zegt Bormans. “Als we zowel het grote bad als het recreatiebad openen, moeten we drie redders inzetten en we hebben er nu maar vier in dienst. Als we alleen het grote bad of het recreatiebad openen, moeten we maar één redder inzetten. Misschien kunnen we op bepaalde dagen of uren maar een van de twee baden openen.”

Bornemse Zwemclub ontstemd

“Bizar toch dat aan het personeel eerst wordt gemeld dat het hele sportcomplex twee weken wordt gesloten om energie te besparen en dat de schepen nu zegt dat het om een technische ingreep gaat”, zegt Stefan De Maeyer van de Bornemse Zwemclub. “Voor onze club is deze sluiting echt wel een tegenvaller. We hebben net een zware periode achter de rug: door corona lag de werking zo goed als stil. Voor die tijd hadden we zowat 220 leden. Dat aantal liep daarna zwaar terug. Nu zitten we weer in de lift: door promotie te voeren hebben we opnieuw een 150-tal leden. Die betalen lidgeld voor een heel werkjaar. Begin september was het zwembad gesloten voor onderhoud en nu moeten we weer gaan zeggen dat er ook in de kerstvakantie twee weken niet kan worden gezwommen. Dat is toch wel bijzonder jammer.”

“Dat er te weinig redders zijn, zou voor de werking van onze club ook geen probleem mogen zijn”, zegt De Maeyer. “Wij hebben in de club immers twee gebrevetteerde redders. Alleen staat in het reglement van het zwembad dat het alleen open mag zijn als er eigen redders van de gemeente aanwezig zijn.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio