Themabeeld. ©  BELGA

Software-update in Antwerpse ziekenhuizen zorgt voor wrevel: “Al tientallen patiënten naar andere ziekenhuizen gebracht”

De overschakeling naar nieuwe software in de Antwerpse ziekenhuizen van de ZNA-groep zorgt voor heel wat wrevel. Dat heeft onze redactie van interne bronnen vernomen. “Tientallen patiënten zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen. Tot in Turnhout toe.” ZNA ontkent dat er problemen zijn bij de overstap. “De transfers zijn vooraf gebeurd om alles patiëntveilig te laten verlopen.”

Dirk Coosemans, Jarit Taelman

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, met onder meer de ziekenhuizen Middelheim, Stuivenberg en Palfijn, heeft deze week de gegevens van 1,6 miljoen patiënten overgezet naar een nieuw elektronisch dossier. Tijdens die overzetting verminderde het ziekenhuis tijdelijk het aantal opnames en operaties. Volgens interne bronnen liep het niet van een leien dakje. “De voorbije dagen vielen we terug op pen en papier in plaats van elektronisch te werken. Moeilijk gaat ook, maar dat resulteerde op zijn minst voor extra werk en tijd”, zegt een bron.

De grootste wrevel situeerde zich bij het aantal beschikbare bedden. “Tientallen patiënten zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen: Mechelen, Malle, tot zelfs in Turnhout. Terugvallen op ziekenhuizen in het Waasland is geen optie, want in Sint-Niklaas wordt op hetzelfde moment een soortgelijke update doorgevoerd.” Eén patiënte liet weten dat ze vier dagen langer moet wachten op een scan nadat ze een dijbeenbreuk had opgelopen, een andere patiënt die na een eerdere operatie een allergische reactie kreeg, kon vrijdag haar chirurg niet bereiken. “Heel vervelend met het weekend voor de deur. Ik kan het pas dinsdag opnieuw proberen”, zegt Ann Simons.

79 patiënten overgebracht

Verschillende bronnen kijken kritisch naar de beslissing om net nu de omzetting te doen, met de herfst voor de deur. “Dit had veel beter overlegd moeten worden. De patiënten zijn nu de dupe en zijn hier helemaal niet blij mee. Het management is ook veel te optimistisch over de implementatie. Andere ziekenhuizen die dezelfde update deden, zitten na drie maanden nog altijd niet op volle kracht.”

Tom Van De Vreken, woordvoerder van de ZNA-ziekenhuizen, nuanceert de kritiek. “In totaal zijn er deze week 79 patiënten naar andere ziekenhuizen gebracht, vóór de implementatie om alles patiëntveilig te laten verlopen. Op een totaal van 1.900 bedden valt dat al bij al nog mee”, zegt Van De Vreken, die wil benadrukken dat de overstap grondig is voorbereid. “Onze ombudsdienst heeft vier klachten gekregen, waarvan we de meeste intussen hebben opgelost.”

“De update van de software is een gigantische operatie waarbij meer dan 400 miljoen bestanden overgezet worden in een nieuwe softwaresysteem. We hadden speciaal daarvoor ook de capaciteit van het ziekenhuis teruggeschroefd”, aldus Van De Vreken.

“Hier en daar hebben we wel mensen moeten transfereren, dat klopt. Voor die transfers kunnen we trouwens wel aankloppen in Sint-Niklaas, als ze de capaciteit hebben. Dat liet het ziekenhuis ons vandaag (vrijdag, red.) weten. We hebben onze patiënten begrip gevraagd voor de overstap. Die gaat de zorgkwaliteit verbeteren, maar de gewenning aan het nieuwe pakket kan nog wat tijd vragen. Zaterdag is de implementatie achter de rug, vanaf volgende week schalen we weer op.”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio