Om goed van start te gaan, bracht Roncha vrijdagochtend enkele van zijn werken op de speelplaats. © Stijn Van de Sande

Woordkunstenaar Roncha is allereerste schooldichter van Ursulinen: “Jongeren in contact brengen met poëzie en taal”

Mechelen -

De secundaire school van Ursulinen Mechelen heeft vanaf nu een eigen schooldichter. De Leuvense woordkunstenaar Roncha zal de leerlingen van Ursulinen een jaar lang begeleiden en workshops geven rond poëzie en taal. “Want de groter wordende taalarmoede zorgt voor problemen tijdens het studeren”, aldus de school.

Stijn Van de Sande

Stadsdichters kennen we intussen allemaal, maar Ursulinen Mechelen heeft sinds dit schooljaar een heuse schooldichter. Die eer is weggelegd voor de Leuvense rapper en street art-artiest Roncha. Nadat de dichter er in het verleden al eens een workshop en een showcase kwam geven, bleef hij met de school in contact. Zo kreeg hij afgelopen zomer de vraag om schooldichter te worden en de scholieren mee op pad te nemen in de wereld van slam poetry.

“Jaarlijks organiseren we activiteiten naar aanleiding van Gedichtendag en de Week van de Poëzie”, zegt directrice Diane De Wachter. “Maar dit keer wilden we dat verder uitbreiden. We startten dit schooljaar namelijk met een eigen taal- en leesbeleid. Want we merken dat de taalarmoede bij de leerlingen steeds groter wordt. Ze lezen online titels en korte tekstjes, maar geen boeken meer. Daardoor zijn ze minder taalvaardig en dat zorgt voor problemen bij het studeren.”

Leuvenaar Roncha is de eerste schooldichter van Ursulinen Mechelen. © Stijn Van de Sande

Daarom zet de school dit jaar extra in op lezen en taal, niet alleen in de taalvakken maar bijvoorbeeld ook bij wiskunde en praktische vakken. “En we pakken dus ook voor het eerst uit met een schooldichter. We merken dat slam poetry een vorm van taal is die de jongeren aanspreekt en waar ze verder mee aan de slag willen. Door Roncha bij dit project te betrekken, hopen we de leerlingen warm te maken om ook op andere manieren met taal bezig te zijn. En wie weet ontdekken we wel grote poëtische talenten op school.”

Volgens Roncha is het een eer om de eerste schooldichter van Ursulinen te mogen zijn. Om goed van start te gaan, bracht hij vrijdagochtend enkele van zijn werken op de speelplaats. Hij schreef zelfs een tekst speciaal voor de school. “Als voormalig jeugdwerker werk ik graag met kinderen en jongeren”, zegt hij. “Ik vind dit dan ook een leuk concept waar ik graag mee mijn schouders onder zet. Het eerste optreden ging alvast goed. Ik had de indruk dat ik de leerlingen wel mee had. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.”

Workshops en gedicht op de muur

De komende maanden zal de Leuvenaar, die het in zijn teksten onder meer heeft over racisme en online haat, op verschillende momenten langskomen op school om met de jongeren aan de slag te gaan. Er staan onder meer workshops op het programma. “En ik zal een aantal leerlingen ook begeleiden richting het Slotfestival op het einde van het schooljaar. Daar zullen ze samen met mij optreden. Verder bekijken we ook hoe we één van de gedichten op een leuke manier kunnen aanbrengen op de muren van de school.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio