©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Vier jaar cel gevorderd voor Nederlandse uithaalploeg die betrapt werd in Waaslandhaven

Het openbaar ministerie heeft vier jaar cel en 8.000 euro boete gevorderd voor elf Nederlanders die in op de terreinen van Antwerp Euroterminal betrapt werden toen ze vermoedelijk een partij cocaïne wilden uithalen. Behalve één beklaagde laten ze allemaal verstek gaan op hun proces.

Bron: BELGA

De scheepvaartpolitie werd op 26 oktober 2021 rond 19.45 uur naar kaai 1333 in de Waaslandhaven gestuurd. Beveiligingsagenten hadden via de bewakingscamera’s op de terreinen van de Antwerp Euroterminal (AET) verdachte personen opgemerkt die door de omheining zouden zijn gekropen. 

De politie en de douane hielden daarop een grondige controle en konden twee personen oppakken die zich wilden verstoppen. De ene had een zaklamp, breekijzer en een handschep bij zich en de andere droeg een reddingsvest en werkhandschoenen. In twee geparkeerde vrachtwagens werden nog vier verdachten aangetroffen. Ook zij hadden werkmateriaal bij zich. 

Op camerabeelden was te zien hoe ze door een gat in de omheining waren gekropen. Een aantal van hen droeg een grote trekrugzak. Toen ze betrapt werden, verstopten ze zich. De beelden toonden ook drie wagens met Nederlands kenteken die een tijdje hadden stilgestaan aan het nabijgelegen kruispunt van de Middenstraat met Bikken. Vermoedelijk waren de verdachten met die voertuigen ter plaatse gebracht. 

De douanediensten konden nog één van die auto’s ter plaatse aantreffen, met vijf zenuwachtige inzittenden, volledig in het zwart gekleed. In de wagen lagen werkoveralls, handschoenen, drie gsm’s, kniptangen en een bivakmuts. Vlak bij de auto was een gat in de omheining van de kaai gemaakt.

Uit de uitlezing van de gsm van beklaagde Dean L. bleek dat hij betaald werd om een opdracht in de haven uit te voeren. Beklaagde Furgill N. had in een conversatie met een onbekende aangegeven dat hij “iets groots” ging doen. De verhoren van de beklaagden leverden amper iets op. Keven L. verklaarde dat hij tassen met iPhones van de terminal naar de auto’s moest brengen. “Uiteraard ging het niet over iPhones, maar is het overduidelijk dat de beklaagden deelnamen aan een uithaling van verdovende middelen”, stelde de procureur. 

Chivano N. liet als enige niet verstek gaan. “Mijn cliënt is meegereden, maar kende niet het volledige verhaal. Hij is niet op de kaai geweest, maar werd in de wagen gearresteerd. Hij beseft dat hij dom en naïef is geweest”, stelde zijn advocaat, mr. Wendy Bosschaerts, die om een straf met uitstel vroeg. 

Vonnis op 21 oktober.

(belga, sare)

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio