©  via REUTERS

Leger en geheime dienst Iran waarschuwen betogers: “Laten niet toe dat vijand situatie misbruikt”

Het Iraanse leger heeft demonstranten die sinds een week de straat opgaan krachtig gewaarschuwd de veiligheid van het land niet in gevaar te brengen. “We zullen niet toestaan dat de vijand misbruik maakt van de situatie.” De geheime dienst waarschuwde ook voor deelname aan “illegale bijeenkomsten”.

Bron: BELGA

Een dag eerder hadden de veiligheidstroepen al de opdracht gekregen de landelijke protesten neer te slaan. De demonstraties volgen op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die vorige week overleed nadat ze was gearresteerd door de zedenpolitie voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften.

De politie ontkent geweld te hebben gebruikt. Sindsdien demonstreren duizenden mensen in tal van steden tegen de repressieve koers van het regime. Volgens activisten zijn er inmiddels 36 burgers omgekomen door politiegeweld. Vrijdag werd bekend dat een prominente activist en journalist is gearresteerd. Deze Majid Tavakoli speelde een sleutelrol bij het aan de kaak stellen van de zaak van Amini. Ook andere journalisten zijn opgepakt.

LEES OOK. Ze zou worden vrijgelaten na een korte ‘heropvoedingssessie’, maar overleed: hevige rellen in Iran na dood jonge vrouw die hoofddoek niet ‘correct’ droeg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER