©  BELGA_HANDOUT

Wereldtop is present, 18.000 fans verwacht voor Belgian Darts Open: “Vijf jaar geleden hadden we dit niet gedaan”

Dit weekend verzamelt de crème de la crème van de dartswereld in Wieze, voor de Belgian Darts Open. En er wordt een bom volk verwacht in de Oktoberhallen. “Vijf jaar geleden hadden we deze stap niet gezet”, klinkt het bij organisator Golazo.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Deze grote namen (en acht Belgen) komen naar ons land voor de Belgian Darts Open in Wieze

2020 won Gerwyn Price het Belgian Darts Championship in Hasselt, door Michael Smith met 8-3 te verslaan. De basis was gelegd voor de opmars van het darts in ons land en twee jaar later staat er opnieuw een toptoernooi gepland in België. Met naast onze toppers Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts nog zes Belgen, én wereldtoppers als Peter Wright en Michael van Gerwen. Van de top tien zijn enkel Gerwyn Price (rust), Michael Smith (rust), James Wade (niet geplaatst) en Gary Anderson (geen zin in European Tour-toernooien) afwezig.

“We kijken hier al lang naar uit”, aldus Alexander Algoet van Golazo Sports/Sportizon. “Het is voor ons iets nieuw, dus het is echt spannend. Toen we in april live zijn gegaan met de ticketverkoop, is dat geëxplodeerd. Op 48 uur tijd waren de toen beschikbare tickets bijna allemaal weg. We hebben dus extra capaciteit moeten creëren en nu zijn opnieuw alles sessies zo goed als uitverkocht. Enkel vrijdagnamiddag niet, maar dat hadden we verwacht. We mikken daar ook vooral op het studentenpubliek. Maar dit alles toont aan dat darts enorm hip is.”

Er zullen per sessie 3.000 dartsfans in de Oktoberhallen aanwezig zijn. En aangezien er zes in totaal zijn (elke dag twee van vrijdag tot zondag), worden er dus 18.000 toeschouwers verwacht in Wieze.

“Er is wel sprake van een ‘dartsboom’, dat klopt”, klinkt het. “De sport komt meer en meer onder de aandacht en de beste Belgen komen ook vaker in de media. Met dank ook aan VTM 2, dat de sport uitzendt op televisie. Die zaken zijn doorslaggevend geweest voor ons om dit risico te nemen. Wij betalen een serieuze som aan PDC Europe (de dartsfederatie, red.) om dit evenement naar België te kunnen halen. Dat is dus een investering, maar we hebben er goed over nagedacht en dat blijkt nu dus de goeie keuze te zijn geweest. We willen er ook een echte ervaring van maken voor de mensen, met dj’s erbij het hele weekend. Vijf jaar geleden hadden we deze stap sowieso niet gezet, maar door het Dimitri Van den Bergh-effect nu dus wel.”

Het staat zelfs nu al vast dat er in 2023 opnieuw een manche van de European Tour in België zal plaatsvinden. Opnieuw in Wieze. “Ja, dat is een zekerheid”, stelt Algoet. Een datum is er nog niet. De Belgian Darts Open van dit jaar ging normaal door in maart, maar werd verzet vanwege corona. “Dat hebben we gedaan in samenwerking met de PDC en we merken dat we bijna alle toppers mogen verwelkomen. Dat kadert in de verwachtingen voor ons als organisatie. We zijn blij met de datum. Oké, het is het WK wielrennen maar die wedstrijden zijn vooral ’s nachts. Er is zondag ook Nederland - België in de Nations League, maar die beslissende sessie met onder andere de finale was snel uitverkocht. We verwachten dan ook wel voldoende kijkers.”

LEES OOK. Kim Huybrechts adviseert Belgische fans voor Belgian Darts Open en stelt: “Darts is hier momenteel groter dan in Nederland”

Huisregels

In tegenstelling tot twee jaar geleden, wordt er nu dus resoluut gekozen voor de Oktoberhallen in Wieze. “We hebben een aantal opties bekeken”, klinkt het. “Ook locaties in grote steden. Maar we hebben het gevoel dat we in Wieze een betere sfeer kunnen creëren, en het leunt ook meer aan bij het volkse van de dartssport. Plus: de mensen van de Oktoberhallen wilden het evenement dolgraag mee in mekaar steken, dus was het snel beslist.”

Tot slot: dartsfans durven al eens voor heibel zorgen door bijvoorbeeld dingen te roepen net voor een speler wil gooien. Dat leidde dit seizoen al enkele keren tot gefrustreerde reacties van toppers als Michael van Gerwen, Michael Smith en Gerwyn Price. Bij de Belgian Darts Open kiezen ze voor een set van elf huisregels.

“We gaan de mensen sensibiliseren aan de ingang en tijdens het evenement”, aldus Algoet. “In de mate dat dit kan, natuurlijk. De Belgen moet ook begrijpen dat als we dit willen verderzetten, ze als dartspubliek geen slechte beurt kunnen maken. Het moet een feest worden, maar de veiligheid van en het respect voor de darters staat voorop.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Darts