© ATV

Leerlingen derde middelbaar krijgen drugspreventielessen politie Voorkempen met aangrijpende video’s en getuigenissen

Malle, Zoersel, Brecht, Schilde -

De strijd tegen drugs is een van de prioriteiten van de lokale politie Voorkempen. Onder het motto ‘Zeg neen tegen drugs’ organiseert de politie daarom al meer dan 25 jaar drugspreventielessen voor kinderen van het zesde leerjaar. Vanaf dit schooljaar zal dat ook in het derde middelbaar van de secundaire scholen in het werkingsgebied gebeuren.

Kristin Matthyssen

“Onze inspecteurs geven vanaf dit schooljaar ook les in de middelbare scholen van Brecht, Malle, Schilde en Zoersel”, zegt korpschef Geert Smet.

In de strijd tegen drugs is sensibilisering van groot belang. “Ondanks onze lessen in de lagere school komen er nog steeds jongeren in de verleiding om te experimenteren met drugs”, zegt inspecteur Hans Van Deuren. “Bijkomende drugspreventie in het secundair onderwijs is dus geen overbodige luxe.”

De leerlingen van het derde middelbaar moeten geen belerende monoloog verwachten. De politiezone ontwikkelde voor deze lessen een uniek concept. “We willen de dialoog in de klas op gang brengen”, legt Van Deuren uit. “Via videofragmenten laten we artsen uit het VTM-programma De mug, een familielid van ex-druggebruikers en een voormalig verslaafde aan het woord. Ook het Antwerpse parket werkte mee. Een parketmagistraat vertelt welke ravage druggebruik kan veroorzaken, in het bijzonder in het verkeer. Stuk voor stuk erg aangrijpende getuigenissen.”

Vanaf oktober trekken die lesgevers de verschillende middelbare scholen rond. Wie na de les nog met vragen zit, kan via een speciale pagina op de website van lokale politie Voorkempen nog verder informatie vinden. Niet enkel over drugs, maar ook over fenomenen als geldezels, sexting en loverboys. Op het einde van de les krijgen alle leerlingen een meetlatje met daarop een QR-code naar die pagina. (kma)

Aangeboden door onze partners