Cis Van Lommel heeft er 35 jaar bij de brandweer opzitten.  © RR

Brandweerman Cis Van Lommel beetgenomen door zijn collega’s: “Ik zocht niets achter een ontsnapte koe”

Grobbendonk -

Brandweerman Cis Van Lommel uit Bouwel (Grobbendonk) neemt volgende maand na 35 jaar afscheid van het korps van Grobbendonk. Hoewel de man zich had voorgenomen niet het slachtoffer te worden van een pensioensgrap was het donderdagavond toch prijs. De oproep om op een boerderij een groot dier in nood te gaan redden, was dan ook zeer realistisch.

Marc Peeters

Van Lommel is 65 en moet dus noodgedwongen de spuit aan de haak hangen. Het begon 35 jaar geleden met een verhuizing van Vorselaar naar Grobbendonk. “Ik wou pompier worden, maar één van de vereisten om dat kunnen doen, was op een kleine afstand van de kazerne wonen. Vanuit Vorselaar was het te lang rijden naar Grobbendonk, maar vanuit Bouwel kon het wel. Het is dus Bouwel geworden.”

De brandweerman had donderdagavond nog niets in ’t snuitje toen ze op de plaats van interventie toekwamen. “Een oproep voor een speciaal brandje zou ik niet meteen geloofd hebben, maar achter de melding dat er koeien moesten gered worden, had ik niet meteen iets gezocht. Er waren ook daadwerkelijk twee koeien losgelaten die naar hun stal moesten begeleid worden, maar die kenden de weg beter dan ik. Mijn collega’s keken geamuseerd toe.” Van Lommel kreeg applaus van de rest van het korps.

Donderdagavonden

Zoon Bart is ondertussen ook een ervaren brandweerman. Het zal tijdens familiebijeenkomsten dus nog wel vaak over de brandweer gaan. “En ja het gaat kriebelen als ik de mannen de volgende maanden hoor rijden”, bekent Cis. “Gelukkig zijn er de donderdagavonden, een moment waarop er samenkomsten zijn in de kazerne. Ook voor en met de gepensioneerden. Zo zal ik toch voeling houden met de groep. “

In een carrière van 35 jaar bij de brandweer zijn er ook minder leuke momenten die blijven hangen. “In de tijd dat er nog volop werd uitgegaan langs de N13 hebben we op die baan flink wat zware verkeersongevallen gehad, vaak met fatale afloop. Gelukkig is dat nu allemaal veel minder het geval.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio